Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu

17.02.2023 16:08

Rusko vypovídá mezivládní dohodu s Českem o zřízení generálního konzulátu České republiky v Jekatěrinburgu na Urale, oznámila ruská státní agentura TASS s odvoláním na příslušné nařízení ruské vlády, které bylo dnes zveřejněno na úředním serveru. Ruský premiér Michail Mišustin podle dokumentu nařídil ruskému ministerstvu zahraničí, aby o tomto rozhodnutí informovalo českou stranu.

Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Jekatěrinburgu byli legionáři jako doma

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí
TASS připomněl, že dohoda s Českem o konzulátu byla uzavřena v roce 2001, a dodal, že podle dřívějších informací Česko činnost svého úřadu v Jekatěrinburgu přerušilo.

Po ruské invazi na Ukrajinu z loňského 24. února byl snížen počet ruských diplomatů v ČR. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a v Karlových Varech. Uzavřelo tehdy také své konzuláty v Petrohradu a v Jekatěrinburgu. Dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.

Fungování konzulátu na Urale ovlivnila i česko-ruská diplomatická roztržka a vzájemné vyhošťováním diplomatů na jaře 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó tehdy v odpovědi na kritiku, že se Budapešť za Prahu dostatečně nepostavila, mimo jiné uváděl, že Maďarsko vyhovělo žádosti ČR o pomoc s ostrahou a provozem generálního konzulátu v Jekatěrinburgu, než bude Praha schopná nahradit své vyhoštěné diplomaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…