Rusko se loučí s Gorbačovem. Putin pohřeb vynechá

03.09.2022 8:50

Dnes se koná poslední rozloučení s prvním a jediným sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem (91) ve Sloupovém sále Domu odborů v Moskvě, kde se lid loučil s Vladimirem Leninem (leden 1924) i s Josifem Stalinem (březen 1953). Tuto část Gorbačovova pohřbu „s prvky státního pohřbu“ organizuje kremelská administrativa, píší Novinky.cz.

Rusko se loučí s Gorbačovem. Putin pohřeb vynechá
Foto: YouTube
Popisek: Michail Gorbačov

Rozloučení v Domě odborů potrvá od 12 do 14 hodin místního času. Ze Sloupového sálu poputují ostatky Gorbačova na proslulý Novoděvičí hřbitov. Tam ostatky státníka dle jeho poslední vůle spočinou vedle manželky Raisy.

  • Původní zdroj ZDE

Západní vysoce postavení představitelé, kteří by se za normálních okolností rozloučení s Gorbačovem zúčastnili, budou chybět. I proto, že Rusko v reakci na západní sankce kvůli jeho invazi na Ukrajinu zakázalo vstup do země mnoha vysoce postaveným politikům z Evropské unie, Spojených států a z dalších západních zemí.

Ruský prezident Vladimir Putin se Gorbačovova pohřbu neúčastní; se zesnulým se rozloučil v nemocnici, kde se exprezident léčil s onemocněním ledvin a podstupoval dialýzu.

Naposledy se v klasicistní budově konal pohřeb letos v dubnu, kdy zemřel Vladimir Žirinovskij, dlouholetý šéf ultranacionalistické strany LDPR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …