Senát odmítl novelu pandemického zákona

10.02.2022 18:26

Senát zamítl novelu pandemického zákona. Zákon se tak nyní vrací do dolní komory. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek tak zřejmě bude muset přijít 1. března na vládu se žádostí o vyhlášení nouzového stavu, jak dříve avizoval.

Senát odmítl novelu pandemického zákona
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

V debatě o sporné pandemické novele dnes převažovala kritická vystoupení. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro protikoronavirová opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních, jinak požádá kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

Ostře se do pandemické novely opřel Michael Canov z klubu Starostů, který ji označil za „právní zmetek šitý ne horkou, ale roztavenou jehlou“. Podobně jako Láska se pozastavoval například nad třídenní karanténou po návratu z rizikových zemí nebo po pozitivním antigenním testu a nad možností nařizování karantény nebo izolace i krátkou textovou zprávou. Canov mluvil také o právě zrušené povinnosti prokazovat se covidovým certifikátem. „Ani disidentům nebyl zakazován vstup do restaurací,“ prohlásil.

Senátor Láska pokládá za problém, že novela zavádí možnost vydávání nových proticovidových omezení. V legislativní nouzi měla vláda žádat jen o prodloužení účinnosti pandemického zákona, která za nynějšího stavu končí s únorem, míní.

Válek zdůraznil, že není možné, aby po konci února neměl zákonný rámec pro zvládání epidemie. „Pokud zákon neprojde, nezbude mi nic jiného než žádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, nebo rezignovat na ochranu našich seniorů, zdravotnických zařízení a domovů pro seniory. To druhé nikdy neudělám,“ řekl.

Podobně se vyjádřil předseda zdravotnického výboru a zpravodaj novely Roman Kraus (ODS). Pokud pandemický zákon nebude platit, zůstane pouze možnost vyhlášení nouzového stavu, řekl.

Ministr zdravotnictví hájil také některé kritizované části novely. Například nařizování karantény či izolace vložilo ministerstvo do novely kvůli tomu, že se už tak postupuje přes rok, ovšem v rozporu se zákonem, zmínil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…