Síkela: Kdyby bylo v koalici ANO, svět by obletěly fotky s vysmátým Lavrovem a Havlíčkem

01.09.2022 23:12

„Češi se už nemusí za své představitele před zbytkem Evropy stydět,“ míní ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN). Ten během dnešního jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě odrážel kritiku exministra Karla Havlíčka (ANO), že vláda nepřijala rady opozice. Síkela je rád, že vláda pětikoalice nešla maďarskou cestou, jež znamená „škemrat u Putina o plyn“.

Síkela: Kdyby bylo v koalici ANO, svět by obletěly fotky s vysmátým Lavrovem a Havlíčkem
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Úvodem svého projevu reagoval Síkela na projev svého ministerského předchůdce Karla Havlíčka, který ho nešetřil kritikou. „Vy jste řekl, že moji koaliční předřečníci obviňují z nečinnosti vlády minulou vládu. Jediný, kdo tu kňučel a vymlouval se na předchozí vlády, na Sobotku, na Topolánka, byl bývalý premiér Babiš. Pro mě jeho příspěvek byl takové trochu dada. A nebudu reagovat na vás, na ty nepravdy, které jste řekl, to si nechám a povodím si vás v některém z dalších televizních pořadů,“ vzkázal od řečnického pultíku ministr Síkela Havlíčkovi.

Shodil ze stolu zemi, kterou často opozice v ČR dává jako příklad, kde by se Fialova vláda měla inspirovat zastropováním cen apod. „Vláda tam byla nucena vyhlásit stav energetické nouze. Obchodníci ve velkém žalují stát a vláda byla nucena zavést přídělový prodej. Popisuji samozřejmě Maďarsko a tragické důsledky tamního zastropování cen benzínu a nafty,“ seznámil Síkela poslance se svým pohledem na ekonomickou situaci v Maďarsku.

„A pamatujete si, kdo nám letos na jaře v době vysokých cen pohonných hmot radil postupovat úplně stejně?“ pokračoval Síkela a zmínil, že po tom volali především Babiš a Havlíček. „Myslím, že každý trochu příčetný člověk je dnes rád, že jsme tyto rady neuposlechli,“ podotkl člen vlády.

„Poučením z této epizody je obezřetnost vůči absolutnímu populismu, který zavedla opozice. A vůči maďarské cestě, která je její hlavní inspirací. Všichni si pamatujeme, jak Babiše přijel před volbami podpořit jeho přítel Viktor Orbán. Všichni jsme slyšeli, v kom se vzhlíží Tomio Okamura. Orbánova cesta znamená také vyrazit do Moskvy a škemrat u Putina o plyn,“ vyjádřil svůj názor Síkela.

„Kdyby místo nás bylo v koalici hnutí ANO, nepochybuji, že právě to by se stalo. Svět by obletěly fotky nejen vysmátého Sergeje Lavrova s maďarským ministrem, ale třeba tak s vámi, pane Havlíčku. Nebo s paní Schillerovou. A možná by byli i pávi,“ zasršel Síkela do stínových ministrů, že Maďarsko, které je inspirací opozice v ČR, se dnes „krčí izolované na okraji zájmu Evropy“.

„Česká republika se díky naší aktivitě stává rovnocenným partnerem těm největším hráčům Evropské unie. Češi se už nemusí za své představitele před zbytkem Evropy stydět. Naše vláda totiž moc dobře ví, co je tím zlem, které se dnes snaží co nejvíc poškodit české občany a české podniky. Tím zlem je Putinova energetická válka, jeho snaha navyšovat ceny energií a jeho postupné odstříhávání Evropy od dodávek plynu,“ pravil Josef Síkela. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …