Síkela v reakci na demonstraci slíbil: Budu už vše říkat bez přikrášlování

04.09.2022 14:40

V Česku dál eskaluje téma energií. Lidi začíná pálit natolik, že v sobotu zaplnili Václavské náměstí. „Mrzí mě lidi, co mají strach, představitelé minulé vlády se museli strašně radovat. Budu už vše říkat bez přikrášlování,“ sliboval v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) v reakci na největší protivládní demonstraci od nástupu Fialovy vlády. Návody na řešení krize, které na ní zaznívaly, označil za „škodlivé a snahu obelhat národ“. Místopředseda ČSSD a hejtman kraje Pardubického Martin Netolický volal po tom, že je potřeba si z toho „vzít ponaučení“.

Síkela v reakci na demonstraci slíbil: Budu už vše říkat bez přikrášlování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vláda Fialy čelila koncem týdne opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Hlasování v Poslanecké sněmovně vyvolalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD. Dle očekávání nakonec vláda pokus o její svržení ustála.

Vzhledem k bouřlivé sněmovní debatě byl do pořadu původně pozván také expremiér Andrej Babiše (ANO), kterému Síkela ve Sněmovně sliboval, že si ho za jeho kritiku „povodí v televizi“. Diskutovat Babiš nakonec nepřišel. „Myslel jsem, že když s vámi chce Andrej Babiš hovořit o ekonomických otázkách, že se diskuse účastní,“ řekl Moravec směrem k ministrovi.

Prvním tématem byla sobotní demonstrace. Desetitisíce lidí v sobotu zaplnily pražské Václavské náměstí. Vystoupili například politici SPD, Trikolory a exposlanec Lubomír Volný. Na demonstracích zazníval požadavek na demisi vlády. V souvislosti s energetickou krizí chtějí také část energií pro domácnosti zdarma.

„To, co mě samozřejmě mrzí, jsou ti lidé, kteří přišli na tu demonstraci, protože mají strach, obavu z budoucnosti, protože možná podlehli určitým dezinformacím,“ komentoval demonstraci Česká republika na 1. místě ministr Síkela.

Lidem, kteří se bojí, slíbil: „Já udělám vše pro to, jestli jsem v tom nebyl dobrý, že budu komunikovat ještě více a více vysvětlovat bez přikrášlování, v jaké situaci jsme, ale i to, že máme návody, jak tu situaci řešit.“

Zkritizoval požadavky demonstrantů na vystoupení České republiky z EU, NATO či WHO: „Dávat takové návody považuji nejenom za nešťastné, ale považuji to za v podstatě škodlivé a snahu obelhat národ a dávat mu řešení, která jsou špatná, a která povedou do ještě větších problémů.“

„Skupina lidí, kteří nás do této energetické krize a k závislosti na Rusku dovedli, ti tam na té demonstraci možná včera ani nebyli, ale ti se museli strašně radovat. Například představitelé minulé vlády a někteří průmyslníci, kterým situace, jaká tu byla až do ruské invaze proti Ukrajině, vyhovovala,“ pokračoval člen Fialovy vlády.

Vysoké účasti na sobotní demonstraci si všímají i ruská státní média. Agentura TASS například uvedla, že by v České republice mohlo dojít k událostem srovnatelným s listopadem 1989.

Hejtman Martin Netolický by rozhodně nevyčítal lidem, že na tuto demonstraci přišli. „Je to nějaká reakce lidí. A myslím, že bychom si z toho měli opravdu všichni vzít nějaké základní ponaučení,“ zdůraznil, že s lidmi o situaci s energiemi hovoří a je až překvapen, jak velká frustrace mezi nimi panuje. „Byla tu ne úplně obratná vyjádření, která mohla vést k tomu, že veřejnost vnímá energie jako zásadní téma,“ míní.

Ministr Síkela poté dostal prostor, aby předložil řešení situace na energetickém trhu. Vláda podle něj ve středu projedná varianty státního obchodníka s energiemi. Připraven prý bude v nejbližší době, aby mohl zajišťovat energie pro veřejné instituce na příští rok

Oznámil zároveň, že schválil státní půjčku EPH a Sev.en Energy na burzovní zálohy. Věří, že tyto půjčky pomohou posílit stabilitu na energetickém trhu. „I ti největší obchodníci na světě v tuto chvíli nemají dostatek likvidity, aby mohli prodávat,“ doplnil Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…