Slovenský poslanec kritizoval oceněné za jejich původ a práci

12.01.2017 16:42

Poslanec krajně pravicové slovenské strany Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Stanislav Mizík kritizoval slovenského prezidenta Andreje Kisku za udělení vysokých státních vyznamenání vícerým osobnostem včetně režiséra Juraje Herze či hudebníka Michaela Kocába. Svou kritiku Mizík zdůvodnil židovským původem nebo aktivitami oceněných. Slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská vyjádření poslance odsoudila.

Slovenský poslanec kritizoval oceněné za jejich původ a práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Mizík na sociální síti kromě jiného napsal, že Kiska „Řád Bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi – sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů, který řval při besedě na Alexandra Dubčeka: ‚... to by tak bylo, aby byl Slovák prezidentem‘.“

Bývalý politik a rodák ze Slovenska Dubček byl po takzvané sametové revoluci jedním z vážných kandidátů na funkci československého prezidenta, kterým byl nakonec zvolen Václav Havel. Dubček se stal předsedou Federálního shromáždění.

Židovský původ Mizík zmínil i u dalších dvou vyznamenaných včetně Evy Mosnákové, která přežila holocaust. Jiného oceněného, Michala Kaščáka, zase poslanec označil za organizátora „zvráceného festivalu Pohoda, kde se propagují islamismus, homosexualita, sluníčkářství a ‚zlé jazyky‘ tvrdí, že se tam shromažďují ‚huliči‘ trávy a jiných drog“.

Pohoda je největší hudební festival na Slovensku s kapacitou kolem 30 000 návštěvníků, jehož loňský ročník byl vyprodán.

Kiska předal státní vyznamenání v pondělí dvaceti osobnostem u příležitosti výročí vzniku samostatného Slovenska.

Výroky poslance LSNS odsoudila slovenská ministryně spravedlnosti. „Nemusí každý souhlasit s vyznamenáními, které udělil prezident Kiska, ale kádrování jejich držitelů podle původu, jak to udělal poslanec Mizík (LSNS) na internetu, je již daleko za hranicemi, které můžeme jako společnost akceptovat. Výroky poslance jsou nejen hloupé, ale pro společnost nebezpečné,“ uvedla Žitňanská.

Mizíkovi hrozí pokuta za jeho dřívější výroky v jednacím sále sněmovny, kde kromě jiného označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla.

LSNS pod vedením předsedy Banskobystrického kraje a organizátora dřívějších protiromských pochodů Mariana Kotleby se netají svými sympatiemi k válečnému slovenskému státu, z jehož území bylo deportováno asi 70 000 Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů. LSNS se stala největším překvapením loňských voleb na Slovensku, ve kterých získala osm procent hlasů, což straně vyneslo 14 křesel ve 150členném parlamentu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…