Slovinci v referendu rozhodují o tom, zda umožní homosexuální svatby

20.12.2015 9:31

Slovinci dnes v referendu rozhodují o sňatcích homosexuálů. Zákon o manželství osob stejného pohlaví sice letos na jaře schválil parlament, jeho odpůrci ale chtějí zabránit tomu, aby vstoupil v platnost. Podařilo se jim dosáhnout vypsání referenda, jehož výsledky mohou být podle předvolebních průzkumů velmi těsné. Pro zrušení zákona je třeba, aby odpůrci homosexuálních sňatků získali většinu odevzdaných hlasů, zároveň se musí k urnám dostavit alespoň pětina všech oprávněných voličů.

Slovinci v referendu rozhodují o tom, zda umožní homosexuální svatby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Hlasovací místnosti se ve Slovinsku otevřely v 7:00 SEČ, hlasovat se bude do 19:00 SEČ.

Podle odborníků by mohlo referendum vyburcovat zhruba 30 procent z 1,7 milionu voličů. Podle posledních výzkumů veřejného mínění mají mírnou převahu zastánci homosexuálních sňatků.

Slovinský parlament odsouhlasil vypsání referenda v listopadu, a to na základě petice konzervativního sdružení nazvaného V sázce jsou děti, které shromáždilo potřebných 40 000 podpisů.

Proti předpisu již na začátku letošního roku demonstrovaly tisíce lidí. Nový zákon, který poslanci odsouhlasili v březnu, definuje manželství jako svazek mezi dvěma dospělými. Konzervativci se obávají, že se tak otevírá cesta k tomu, aby mohly homosexuální páry adoptovat děti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…