Šmírujete občany a vymlouváte se na teroristy. Krádež svobody za bílého dne. Pirát řádil u Jílkové, generál Šándor se mu vysmíval

20.04.2017 23:08 | Zprávy

V Evropě narůstá počet teroristických útoků. Jak se proti nim bránit? A jak najít určitou rovnováhu mezi posílením bezpečnosti a ochranou soukromí občanů? Tyto zásadní otázky položila moderátorka Michaela Jílková v pořadu Máte slovo svým hostům. Má mít stát právo sledovat nás i na internetu? Protichůdné názory předložili bezpečnostní expert generál Andor Šándor a pirát Mikuláš Ferjenčík.

Šmírujete občany a vymlouváte se na teroristy. Krádež svobody za bílého dne. Pirát řádil u Jílkové, generál Šándor se mu vysmíval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Poslanec ANO Bohuslav Chalupa, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR generál Andor Šándor, Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany, Štefan Šafár z iniciativy Digitální bezpečnost a soukromí, právník Radomír Valica, Jan Vobořil za iniciativu Iuridicum Remedium, důchodce z Prahy Miroslav Kulhavý a starosta obce Kravaře Vít Vomáčka debatovali před kamerami České televize o hrozbách terorismu a o tom, jak se teroristům bránit za předpokladu, že zachováme maximální možný rozsah práv jednotlivce.

Vy tady děláte z občanů teroristy!

„Stát nejenže chce každého šmírovat, stát už každého šmíruje. Půl roku se ukládají vaše mobilní hovory, už se sleduje, kde se pohybujete na internetu. Stát už tohle dělá. A pokud netolerujeme poště, aby monitorovala, co komu posíláme v dopisech, tak nevím, proč tolerujeme tohle,“ rozjel se hned zkraje zostra Ferjenčík.

Chalupa okamžitě kontroval, že toto vše se děje v souladu se zákonem, a pokud má kterýkoli občan dojem, že je krácen na svých právech, může se obrátit na soud. 

Ke slovu se dostal také starosta Vomáčka. „Když je 17. listopadu nějaká demonstrace, tak tam politici zdůrazňují, hlavně si nenechme ukrást svobodu. A vy to tady děláte za bílýho dne,“ udeřil na Chalupu starosta obce Kravaře.

Chalupa si to ovšem nenechal líbit. Sám sebe vidí jako jednoho ze dvou set demokraticky zvolených poslanců a demokraticky zvolení poslanci jednají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „A vy jako občan v médiích slyšíte tak o jedné desetině, dvacetině věcí. To, co se teroristům nepovede, o tom v médiích neslyšíte!“ řekl Chalupa.

„Vy tady ale občany šmírujete a předem je považujete za teroristy,“ obořil se na Chalupu Ferjenčík.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…