Sobotkův kabinet rozhodne o posílení ostrahy v areálu ve Vrběticích

08.12.2014 6:16

Vláda by dnes měla rozhodnout o tom, že posílí počet vojáků, kteří budou hlídat muniční areál ve Vrběticích na Zlínsku. K současné stovce by jich mělo přibýt dalších 350. Kabinet se dnes bude zabývat i zprávou o postupu státních orgánů v případu vraždy studenta ve Žďáru nad Sázavou nebo přesidlováním českých krajanů žijících v zahraničí.

Sobotkův kabinet rozhodne o posílení ostrahy v areálu ve Vrběticích
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná tabule

O vyslání první stovky vojáků do Vrbětic, kde 16. října vybuchl sklad s municí a zemřeli při tom dva lidé, rozhodla vláda už začátkem listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy hovořil o tom, že budou mít za úkol areál neprodyšné uzavřít. Po explozi další budovy minulou středu chce ale kabinet ostrahu ještě výrazně posílit.

Kromě Vrbětic se dnes vláda bude věnovat i další tragédii. Projedná zprávu, kterou vypracovali ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví a školství po vraždě studenta ve Žďáru na Sázavou. Zpráva navrhuje, aby byla přijata vyhláška o minimálním standardu bezpečnosti na školách nebo zajištěny kurzy, na kterých by se děti učily jak se chovat v krizových situacích. Ve škole útočila psychicky nemocná žena, kterou soud propustil z ústavního léčení. Jeden student zemřel, další lidé byli zraněni.

Kabinet by měl rozhodnout také o návrhu ministerstev vnitra a zahraničí o přesidlování krajanů. Materiál mimo jiné počítá s tím, že by krajané z celého světa, kteří se dostanou do krizové situace, při přesídlení do Česka mohli získat bezplatné ubytování na půl roku až rok, finanční pomoc až 50.000 korun pro dospělé a 20.000 pro mladší 18 let, asistenci při stěhování nebo zajištění trvalého bydlení. Program vznikl v reakci na žádosti několika stovek krajanů z Ukrajiny o přesídlení do ČR.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…