Sovětský exšpion: Putin je zabedněný

03.06.2022 21:28

Bývalý agent sovětské tajné služby KGB Sergej Žirnov pro rakouský deník Der Standard popsal osobnost šéfa Kremlu Vladmira Putina, kterého během svého života dvakrát osobně potkal. Popisuje ho jako „zabedněného člověka s psychickými problémy, jenž není schopen posuzovat důsledky svých činů“. Rozhovor zveřejnila na svém webu CNN Prima News.

Sovětský exšpion: Putin je zabedněný
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Poprvé se Žirnov s Putinem setkal v roce 1980; tehdy působil jako dobrovolník telefonické informační služby na olympijských hrách v Moskvě. Vyvolal podezření tím, že hodiny hovořil po telefonu s Francouzem a byl převezen na centrálu KGB do Ljubljanky, kde ho Putin jako člen sovětské tajné služby KGB navštívil.

Už tehdy Žirnov poznal, co je prý Putin zač: „Ani mě neposlouchal, ale byl odhodlaný mě odhalit jako nepřítele systému. Užíval si svou moc, kterou se mě snažil zastrašit. A i tehdy byl naprosto zabedněný. Měl nápad a chtěl ho prosadit, i když pro to neměl sebemenší argument,“ popisuje.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Podobně relevantní argumenty podle jeho slov Putin postrádá pro ruskou invazi na Ukrajině. „Putin říká, že chce ‚denacifikovat‘ Ukrajinu. Jen v Rusku je desetkrát více neonacistů. Jeden z nich je dokonce ve vládě, ministr pro vesmír Dimitrij Rogozin. Putin nemá žádné argumenty,“ dodává Žirnov s tím, že ho Putin z výslechu v KGB bleskově pustil, až když uvedl, že zná vnuka generálního tajemníka strany Leonida Brežněva.

V roce 1984 se cesty Žirnova a Putina zkřížily podruhé, když byli na stejném školení KGB v Andropovově institutu. Zde pozoroval psychické problémy bývalého agenta KGB ve východoněmeckých Drážďanech a současného ruského prezidenta. „Po pouliční bitce v Leningradě, při níž si zlomil ruku, upadl v nemilost KGB. V jedné zprávě se uvádí, že Putin měl psychický problém, protože nebyl schopen posoudit důsledky svých rozhodnutí. Nemá smysl pro nebezpečí, což představuje riziko pro něj samotného, ale také pro KGB,“ přibližuje bývalý agent sovětské státní bezpečnosti.

S mentalitou KGB Putin prý dál vykonává i svou prezidentskou funkci: „Řídí zemi jako politbyro s blízkými spolupracovníky včetně bývalých agentů a bodyguardů. Tito lidé se infiltrují do politiky, stejně jako se KGB infiltrovala do jiných zemí. Není to demokratické,“ říká Žirnov, že Putin nemyslí na lidi, že pouze manipuluje a myslí na svou moc.

Na otázku, zda by Putin dokázal ve válce na Ukrajině použít jaderné zbraně, bývalý agent opakovaně odpověděl: „To není nemožné. Putin není schopen posoudit důsledky svých činů. Vede nespravedlivou a navíc špatně připravenou válku, jediným agresorem je Putin,“ upozorňuje Žirnov, který od doby, co opustil svou zemi, otevřeně hovoří o své činnosti a je v opozici vůči Putinovu režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…