Stálí členové Rady bezpečnosti OSN se shodli na rezoluci o Sýrii

18.12.2015 22:15

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří mají při hlasování právo veta, se dnes shodlo na textu návrhu rezoluce, jež podpoří mezinárodní plán týkající se mírového procesu v Sýrii. Celá patnáctičlenná Rada bezpečnosti by měla o dokumentu hlasovat ještě během dnešního dne místního času, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenované diplomaty.

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN se shodli na rezoluci o Sýrii
Foto: Archiv TN
Popisek: Čerpací stanice v syrské poušti

Text rezoluce údajně podporuje již dříve odsouhlasený harmonogram k ukončení syrského konfliktu. Diplomaté ze 17 zemí se v listopadu ve Vídni shodli mimo jiné na tom, že by se počátkem ledna měly sejít syrské opoziční síly se zástupci vlády. Do šesti měsíců by pak měla být dojednána ústava a do dalších 18 měsíců uspořádány volby pod dohledem OSN. Návrh rezoluce rovněž požaduje, aby „všechny strany okamžitě zastavily útoky proti civilistům a civilním objektům“. Rovněž se v textu píše, že „o budoucnosti Sýrie rozhodne syrský lid“.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová údajně telefonovala zbývajícím členům Rady, aby je o textu informovala, popsali diplomaté. Rada bezpečnosti se schází ve 22:00 SEČ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…