Strhne nás Itálie ke dnu? Ekonomika bude trpět kvůli ochraně zdraví, varuje ekonom

11.03.2020 22:28

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček varuje, že italská ekonomika kvůli koronaviru padá do propasti, a to v důsledku silně poškodí i celou Evropskou unii. Zmínil, že je nyní potřeba zavést mimořádná opatření a Evropská unie bude muset za italské dluhy poskytnout silné záruky. Hrozí totiž, že se sníží důvěra investorů ve schopnost Itálie splácet závazky, což by vedlo ke vzrůstu úrokových sazeb italských dluhopisů. Pokud by k tomu došlo, tak by tato jihoevropská země, která se již mnoho let potýká s nepříznivým ekonomickým vývojem, mohla skončit v bankrotu. „Tomu je třeba zabránit, jinak by byla poškozena celá ekonomika Evropské unie,“ upozorňuje ekonom.

Strhne nás Itálie ke dnu? Ekonomika bude trpět kvůli ochraně zdraví, varuje ekonom
Foto: repro Youtube
Popisek: Koronavirus narušil i festival v Benátkách

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Štěpán Křeček varuje před situací, kdy se kvůli situaci v Itálii může silně poškodit ekonomika v celé Evropské unii. „Stahování investorů z rizikových aktiv do bezpečných přístavů vede k růstu ceny státních dluhopisů a poklesu jejich výnosů. Tím se dostáváme do paradoxní situace, kdy se Itálie může financovat za výhodnějších podmínek než před rokem, přestože se stává méně spolehlivým dlužníkem,“ řekl Křeček.

Zemi zmítanou koronavirem, která se již několik let potácí v nepříliš příznivé ekonomické situaci, přirovnal ke „kostce domina“: „Itálie je v pozici kostky domina, která začíná být nestabilní. V případě, že Evropská unie neposkytne italské ekonomice výraznou pomoc, spustí se dominový efekt. Na jeho konci budou všechny kostky domina povalené a ekonomika Evropské unie silně poškozená,“ pronesl.  

Aktuální odhady naznačují, že vyhlášení karantény v Itálii sníží tamní výrobní produkci o 10 až 15 procent. Některá odvětví jako cestovní ruch klesnou až o 90 procent. „To bude pro mnohé podniky smrtelné. Hrozí, že v Itálii naroste nezaměstnanost a mnozí lidé se ocitnou bez peněz,“ varoval ekonom.

Celý podcast Štěpána Křečka si můžete poslechnout zde:


Kvůli novému koronaviru se italská vláda rozhodla pro uvedení celé země do karantény v úterý. Až nejméně do 3. dubna bylo též prodloženo uzavření škol v celé zemi.

Milánská burza v reakci na to od 20. února do 10. března klesla o 29 procent. „Fatální dopady koronaviru na trzích předznamenávají, jak zdrcující bude šíření koronaviru pro italskou ekonomiku. Itálie je přitom silně zadluženou zemí, které nezbude nic jiného než své dluhy dál skokově navyšovat,“ pokračuje v nepříznivém výčtu hlavní ekonom BHS.

Pokud podle Křečka Evropská unie neposkytne za italské dluhy silné záruky, hrozí, že se sníží důvěra investorů ve schopnost Itálie splácet závazky. V takovém případě by úrokové sazby na italských dluhopisech skokově vzrostly, což by Itálii poslalo do bankrotu. „Tomuto vývoji je třeba zabránit, jinak by byla poškozena celá ekonomika Evropské unie,“ říká.

Křeček dále zmiňuje, že kvůli těmto extrémním dopadům bude nutné zavést mimořádná opatření nejenom ve zdravotnictví, ale i v ekonomické sféře.

V Itálii dnes stoupl počet obětí nemoci Covid-19 o 196 na 827. Potvrzených případů nákazy přibylo o 2 313 na počet 12 462 nakažených lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…