Strom od stromu. CNN vysvětlila, proč Ukrajinci postupují pomalu

04.07.2023 8:04

VÁLEČNÝ MONITORING Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv opět promluvil k veřejnosti a podle washingtonského Institutu pro studium války pronesl další absurdní projev, v němž se ostře vymezil proti Západu. Americká zpravodajská stanice CNN popsala, proč ukrajinská protiofenziva postupuje tak pomalu. Proč mohou vojáci „postupovat jen strom od stromu“. Mezi západními politiky prý kvůli tomu roste nervozita, protože budou muset před vlastními voliči obhájit, že má smysl Ukrajinu podporovat i dál, i když jejich státy trápí inflace a další problémy.

Strom od stromu. CNN vysvětlila, proč Ukrajinci postupují pomalu
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ruská a ukrajinská strana se shodují v tom, že Ukrajinci v protiofenzivě dosáhli dalších omezených úspěchů. Podle ruských proválečných blogerů osvobodili 28 km čtverečních na jižní Ukrajině. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová podle washingtonského Institutu pro studium války oznámila, že Ukrajinci během letní protiofenzivy osvobodili od ruských okupantů na 158 km čtverečních své vlasti.

Americká zpravodajská stanice CNN s odvoláním na jednoho z ukrajinských vojáků uvedla, že by ukrajinská protiofenziva mohla pokračovat rychleji, kdyby vojáci osvobozující svou vlast nemuseli opatrně „postupovat strom od stromu“, protože Rusové ukrajinské území nevídaným způsobem zaminovali. Za celou dobu své služby prý nikdy neviděl tolik min. Voják, který si přál být identifikován volacím znakem „Legionář“, CNN řekl, že akce jeho jednotek byly podle něj „poměrně úspěšné a účinné“. Přesto se zdá, že zatímco se on a další ukrajinští vojáci prodírají zaminovanými oblastmi, narážejí na silně opevněnou obranu a letecké útoky, většina světa si myslí, že postupují poněkud pomalu, uvedla americká zpravodajská stanice.

„Západní spojenci Ukrajiny začínají být nervózní z toho, že se postup dlouho očekávané kyjevské protiofenzivy měří spíše na metry než na kilometry. Kyjevští spojenci si dobře uvědomují, že Ukrajina nemůže porazit Rusko bez jejich pomoci. Pomalejší tempo protiofenzivy, než se očekávalo, však znamená, že pokud se konflikt protáhne, může být jejich podpora stále neudržitelnější. Mnoho zemí, které podporují válečné úsilí Ukrajiny, se potýká s vysokou inflací, rostoucími úrokovými sazbami a pomalým růstem. Prozatím se však zdá, že podpora je neochvějná. Několik ukrajinských a západních představitelů připustilo, že protiofenziva zatím nepřinesla výraznější úspěchy – většina z nich však rychle dodala, že pomalý postup je oprávněný,“ napsala CNN.

Legionář, rotmistr 47. ukrajinské brigády, která se účastní bojů na jihu země, uvedl, že je jasné, že ruské síly se na tento okamžik připravovaly celé měsíce.

„Věděly, že v této oblasti proběhne hlavní útok, takže se důkladně připravily. Mají zde dělostřelectvo a letectvo a pravidelně pracují jak stíhačky, tak vrtulníky,“ řekl. Upozornil také, že boje v oblasti jsou srovnatelné s tím, „jak to vypadalo v Bachmutu během nejžhavější fáze“.

Jeden z ruských proválečných blogerů podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) vyzval ke vzkříšení flotily „Dněpr“ – speciální říční miliční jednotky, která působila v rusko-tureckých válkách v letech 1735–1739 a 1787–1792, v ruské občanské válce a ve druhé světové válce. Bloger tvrdil, že obnovení flotily s podporou civilních člunů posílí ruskou obranu Chersonské oblasti.

Podle amerického generála Marka Milleye ukrajinská protiofenziva potrvá asi deset týdnů, má-li dosáhnout viditelných úspěchů.

„Jde to trochu pomalu, ale to patří k povaze války,“ řekl podle britské zpravodajské stanice BBC. „Válka na papíře a skutečná válka se liší. Ve skutečné válce umírají skuteční lidé. Na frontových liniích pobývají skuteční lidé, ve vozidlech tam jezdí skuteční lidé, vysoce efektivními výbušninami jsou na kusy trhána skutečná těla,“ dodal.

O slovo se opět přihlásil také bývalý prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv, který sepsal další esej o ruské invazi na Ukrajinu, kde konflikt popsal jako Ruský zápas se Západem o přežití.

„Naznačil, že Rusko je připraveno se v tomto širším konfliktu angažovat po ‚desetiletí‘. Medveděv prohlásil, že ‚armagedon‘ je ‚pravděpodobný‘, pokud Západ nebude souhlasit s jednáním o novém světovém řádu s Ruskem, a absurdně tvrdil, že jaderné ‚tabu‘ je prolomeno (pravděpodobně použitím atomových zbraní Spojenými státy v roce 1945 – jinak není zcela jasné, na co by mohl odkazovat), aby nepravdivě naznačil, že jaderná válka je jistá. Medveděv se pokusil vykreslit Rusko jako zemi, která je navzdory západním sankcím spojena s partnery mimo Západ, a že státy, které se Západem nesouzní, aktivně vystupují proti němu,“ uvedl ISW.

K veřejnosti promluvil také ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který se vyjádřil ke vzpouře wagnerovců, aniž by jmenoval přímo je nebo jejich zakladatele Jevgenije Prigožina. Oznámil, že se situaci podařilo vyřešit díky loajalitě standardních armádních jednotek.

Oznámil též, že Ukrajinci od startu letní protiofenzivy přišli už o 2500 kusů západní techniky. Podle ISW se Šojgu tímto prohlášením snaží Západ odradit od další materiální podpory Ukrajiny.

Jedno z čtyř velkých moskevských letišť – letiště Vnukovo – oznámilo, že muselo z technických důvodů zrušit několik letů. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala CNN s tím, že informace přišla v době, kdy byly podle ruských úřadů sestřeleny u Moskvy dva drony. Podle americké zpravodajské stanice však není jasné, zda spolu obě zprávy souvisí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Největší problém , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 04.07.2023 9:43:27
proukrajinské strany v současné době je nalezení něčeho, co alespoň zdánlivě vypadá jako úspěch... Ono je to těžké, když ještě ukrajinská vojska nejsou ani na dohled první obranné linie vykládat něco o úspěchu. Zatím největším problémem bylo dělat, že svět vznikl až loňského února.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…