Takáč griloval Doktora: Jen si tu děláte reklamu

25.04.2012 8:12

Bývalý občanský demokrat, který loni na protest proti jmenování Martina Kuby ministrem průmyslu vystoupil ze strany, v současnosti nezařazený poslanec Michal Doktor byl hostem úterního Hyde Parku. Diváci se od něj dozvěděli, že má své webové stránky a že sociální demokracie údajně nechce vládnout.

Takáč griloval Doktora: Jen si tu děláte reklamu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

„Chápu, že chcete, aby vám na stránky chodilo co nejvíce lidí, odkazujete tu na ně každou chvíli, proč však neodpovíte, na co se ptala tazatelka?“ ptal se k závěru pořadu moderátor Daniel Takáč Michala Doktora, když další z dotazů zodpověděl odkazem na své webové stránky.

Pokud se nezvýší návštěvnost webu Michala Doktora ani po tomhle dílu Hyde Parku, tak už nikdy. Poslanec, který z ODS podle svých slov odešel, aby mohl hájit její program, diváky příliš nepřesvědčil. Jeho cesta k 83 procentům záporných hlasů započala v hodnocení toho, zda má, nebo nemá dojít k předčasným volbám.

Kdyby vládl Sobotka, danil by víc, vysvětluje Doktor své hlasování v souladu s vládou

Michal Doktor na jednu stranu uznal, že když nedorazil dostatek vládních poslanců k hlasování, byl to jen problém vlády. Poslanci by prý měli normálně pracovat. Přesto nezařazený poslanec hlasoval pro přerušení jednání ve sněmovně.

„Nechci, aby neprošly zákony, které vrátil senát,“ vysvětluje motivy svého hlasování Doktor.

Pro jeho další hlasování ve prospěch vlády má Michal Doktor na premiéra určité požadavky. Jedná se o konkrétní zákony a i přesto, že zvýšené přímé daně jsou pro něj nepřijatelné, není to prý pro Michala Doktora důvod nepodpořit vládu, ale důvod o tom jednat.

„Kdyby vládl Bohuslav Sobotka, zvyšovaly by se daně ještě víc,“ vysvětlil svoje hlasovací preference Michal Doktor

Michal Doktor chce ušetřit občany od předčasných voleb. Prý aby se znovu nespálili

Předčasné volby by podle Doktora pomohly odvětrat atmosféru, která tu je. „Ukázalo by se pak, že sociální demokraté nejsou připraveni vládnout a bojí se odpovědnosti. Pak by zjistili totéž co Ficovi levičáci den po volbách, totiž že země bude zavázána nějakými smlouvami, které omezí neodpovědný rozpočet a budou tedy muset dělat velice nepopulární opatření,“ věří Michal Doktor.

Michal Doktor zároveň uznává, že současná atmosféra ve společnosti je vážná. „Rozhodně není možné se posmívat náladě stovky tisíc lidí. Na té demonstraci byla řada lidí, kteří mají objektivní potíže, řada těch potíží je způsobena věcmi, o kterých bych si přál, abych řekl, že jsou jen pouhý přehmat. Ministr Drábek například podcenil problémy přenosu agendy z městských úřadů na úřady práce. Před pracovními úřady pak třeba ani není dostatek místa na parkování pro zdravotně postižené a jejich agenda se tak ani nevyřídí, když tam ti lidé nemají jak zaparkovat,“ upozorňuje Michal Doktor na jeden z přehmatů vlády a důvodů, proč demonstraci  odborů podpořili i vozíčkáři.

Důvodů pro předčasné volby je tedy celá řada. Proč to neotestovat? Michal Doktor je přesvědčený, že část zklamání, které tryskalo na odborářské demonstraci, způsobila deziluze z populismu Věcí veřejných. Obává se, že v případě předčasných voleb by se podobné rozčarování opakovalo.

ČSSD vládnout nechce, je přesvědčený Doktor

Podle Doktora totiž je v současné vládě je dostatek osobností, které jsou schopné naplňovat nějaký smysluplný volební program. „Jedna skupina ve sněmovně vládnout nechce, modlí se každý den za vládnutí této vlády. A určitě by se její vláda nelíbila voličům, kteří mě volili,“ naráží Doktor na skutečnost, že předčasné volby by s nejvyšší pravděpodobností vynesly do sedla ČSSD.

V tomhle smyslu je poněkud paradoxní, že je Michal Doktor stále zastáncem většinového volebního systému. V tom případě by však nebyla sestavena ani Topolánkova, ani Nečasova vláda. A podle volebních průzkumů by většinový systém pravděpodobně zcela eliminoval pravici ve sněmovně.

Výhodou většinového systému by podle Michala Doktora byla jednak jasná vládní odpovědnost, jednak nekompromisní opozice. A také by většinový systém údajně zbavil sněmovnu přeběhlíků.

Proč jsem nehartusil na Melčáka s Pohankou? Nikdo se mě neptal

Michal Doktor sám sebe za přeběhlíka nepovažuje. „Jediný skutečný přeběhlík v současné sněmovně je Stanislav Huml, který přešel k ČSSD,“ má jasno Doktor.

Podle něj jedinými závazky poslance jsou repsektování ústavy na prvním místě, na druhém místě program, za který byl zvolen. „Já jsem z ODS odešel proto, abych mohl hlasovat za program, za který jsem byl zvolen,“ vysvětluje Doktor.

Skutečnými přeběhlíky jsou podle Doktora Huml, ale i Melčák a Pohanka z minulého volebního období. Proč na to Michal Doktor neupozorňoval už za minulé vlády? „Nikdo se Michala Doktora na to, co si myslí o poslancích Melčákovi a Pohankovi, neptal,“ vysvětluje nezařazený poslanec, který o sobě, alespoň dle vystoupení v Hyde Parku, rád uvažuje ve třetí osobě.

„Pan Michal Doktor se má velmi rád. Už si začal onikat. :-D,“ komentovala tento jev jedna z divaček Hyde Parku na Facebooku.

Komunisté? Je tu ještě generace, která ví, že komunismus povraždil desítky miliónů lidí, je přesvědčený Michal Doktor

Další z diváků Hyde Parku pak položil v diskusi na facebookových stránkách pořadu ještě řečnický dotaz: „Má ODS jiný program než strašení komunismem?“

Michal Doktor totiž má určitou obavu, že se komunisté budou opět podílet na vládě. A podle nezařazeného poslance to je tragická zpráva. „Je tu ještě generace, která ví, že komunismus povraždil desítky miliónů lidí, ale je tu už i generace, která si pohrává s myšlenkou, že desítky miliónů zavražděných lidí nejsou takový problém, nebo že totalitní ideologie lze provozovat bez obětí,“ obává se Michal Doktor.

Ten sice opatrně naznačuje, že příklon ke komunismu má příčinu i ve vládnutí Nečasova kabinetu, jako fatální však vidí to, že ČSSD rozvažuje nad Bohumínským usnesením, které vylučuje vládní spolupráci sociálních demokratů s komunisty. „To, že Bohuslav Sobotka, tedy mladý člověk, přemýšlí nad spoluprací s komunisty, je pro mě alarmující,“ uzavírá Michal Doktor.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…