Takto se centrála odborů rozplývá nad nadcházející vládou

16.12.2013 12:22

Požadavky ČMKOS se shodují s návrhy stran v koaliční smlouvě. Na tiskové konferenci Českomoravského odborového svazu dokonce zaznělo, že tato koaliční dohoda je nejlepší za posledních 23 let. Odboráři jsou připraveni podpořit cíle obsažené v koaliční dohodě. Otazník se podle nich vznáší nad prostředky, které jsou na uskutečnění plánů potřeba. ČMKOS se bude ptát, kde je budoucí vláda hodlá vzít.

Takto se centrála odborů rozplývá nad nadcházející vládou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Václav Pícl

„Koaliční smlouva je rozsáhlá. Reaguje na problémy, které tu v posledních sedmi letech vznikly. Snaží se je i řešit. A my jsme v ní našli obsažené naše požadavky,“ řekl v úvodu tiskové konference 1. místopředseda ČMKOS Václav Pícl.

Pro odboráře bylo prioritních pět oblastí. Všechny své požadavky prý v koaliční dohodě nalezli. Požadovali zejména nápravu chyb, které vznikly reformami předchozích vlád. Jako příklad Pícl uvedl důchodovou reformu. Podle něj chce vznikající koalice reformu revidovat, podnítit obyvatele ke spoření ve 3. pilíři a naopak zrušit druhý pilíř. Zároveň odboráři přivítali slib zastropování věku odchodu do důchodu.

Další prioritou je pro ČMKOS zdravotnictví. Zde podle odborářů opět souhlasí záměry v koaliční dohodě s jejich požadavky. Jde hlavně o nezvyšování plateb pojištěnců a zrušení vetšiny poplatků. Budoucí koalice prý vyhověla i požadavku na nezavádění jednotného inkasního místa. Podle Václava Pícla je v dohodě také obsaženo mnoho protikorupčních opatření. Kladně odbory vnímají návrhy spojené s řešením daňových úniků či výběrem daní nebo bojem proti lichvě.

„Vláda našla odvahu řešit tyto problémy a zanesla různé prvky potírání těchto nešvarů do koaliční smlouvy,“ uvedl Pícl a kladně ohodnotil i příslib nově vznikající vlády podpořit prorůstová opatření, například investicemi do infrastruktury. ČMKOS uvítala i deklarovanou podporu zemědělství a aktivní politice zaměstnanosti.

Zůstáváme obezřetní

Na tiskové konferenci vystoupil i Josef Středula, šéf Odborového svazu KOVO. Ten dokonce prohlásil, že tato koaliční dohoda mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL  je nejlepší za posledních 23. let.

Středula také uvedl, že pokud má budoucí vláda skutečně v plánu své záměry naplnit, jsou odboráři ochotni pomoci. „Pokud nebudou plnit sliby, my jsme připraveni jim to připomenout,“ dodal.

Otazník se podle Středuly vznáší nad tím, kde vzít peníze na naplnění zaměrů. „Vláda by měla říci, kde chce vzít peníze na uskutečnění cílů z koaliční dohody. Zůstáváme obezřetní.“

Středula dále kladně ohodnotil snahu vypořádat se s nezaměstnaností a pomoci zdecimovaným úřadům práce. Odboráři přivítali i příslib růstu minimální mzdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…