Tereza Spencerová rozebrala Trumpovo nadbíhání Saúdům. Klíč je třeba hledat ve zbrojních zakázkách za stovky miliard

22.05.2017 20:31

Prezident USA Donald Trump na svou první zahraniční cestu nevyrazil do sousedních zemí, jak se to zpravidla dělá. Místo toho se rozhodl vyjet do Saúdské Arábie, aby ukázal, za jak důležitou tuto zemi považuje. Analytička Tereza Spencerová však nabízí trochu jiné vysvětlení Trumpovy první zahraniční cesty...

Tereza Spencerová rozebrala Trumpovo nadbíhání Saúdům. Klíč je třeba hledat ve zbrojních zakázkách za stovky miliard
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

45. prezident USA Donald Trump pronesl v Saúdské Arábii projev, v němž vychválil saúdskou královskou rodinu a její úžasné království, které celá desetiletí buduje pevné vazby s USA. Prohlásil také, že boj proti terorismu není bojem proti islámu. Z Trumpova pohledu jde o boj dobra se zlem, do něhož se na straně dobra musejí zapojit i muslimské země, protože teroristé sice tvrdí, že páchají svá zvěrstva ve jménu islámu, ale jejich činy jsou ve skutečnosti v rozporu s touto vírou.

„Jistě, chvála Saúdů je z Trumpova pohledu podle všeho upřímná adekvátně tomu, co všechno může z Rijádu získat. A Saúdové, kteří v amerických prezidentských volbách horečně financovali ‚jistotu‘ v osobě Hillary Clintonové, po Trumpově vítězství otočili jako na obrtlíku a až hujerovským způsobem se mu snaží splnit vše, co mu na očích vidí. Nejenže mu na jeho projekty vytváření nových pracovních míst a obnovy infrastruktury slíbili 40 miliard dolarů, ale během deseti let – v rámci největšího zbrojního obchodu v amerických dějinách – nakoupí od amerických zbrojovek zbraně celkem za 350 miliard a další hodokvas americkému vojenskoprůmyslovému komplexu slibuje i vize pětapadesátičlenného ‚sunnitského NATO‘, které by do příštího roku mělo na boj proti teroristickým organizacím (především) v Sýrii a Iráku shromáždit přes 30 tisíc ‚rezervních vojáků‘. S tímto tempem nelze vyloučit, že do konce Trumpova funkčního období bude beztak už finančně kulhající a pokračující agresí proti Jemenu vyčerpávaná Saúdská Arábie, která si – tedy svým občanům – neustále utahuje ‚opasky‘, rovnou v bankrotu…,“ píše Spencerová v textu pro Literárky.cz.

Celý komentář naleznete zde.

Trump potěšil saúdskou královskou rodinu a další hosty tím, že se zostra pustil do Íránu. Tuto zemi označil za destabilizační prvek v regionu, Saúdové jistě rádi slyšeli kritiku země, kde tvoří většinu šíitští vyznavači islámu, zatímco v Saúdské Arábii dominují sunnité. Trump tak Saúdům říkal to, co chtěli slyšet, protože se s oponenty ve víře nemají rádi ani za mák. Trumpovi se za vstřícná slova odměnili nejvyšším civilním saúdským vyznamenáním.

Trump se ovšem zapomněl zmínit, že íránské prezidentské volby zrovna vyhrál reformní prezident Hasan Róhání, který deklaruje ochotu spolupracovat se Západem. Vstřícně se staví i k Rusku a je to jen pár dní, co Trump jednal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a během této schůzky volal po užší spolupráci USA a Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…