To bylo i na Kalouska moc: Milion chvilek u Babišova soudu. Prosí o peníze

12.09.2022 9:01 | Reportáž

Začal soud v kauze Čapí hnízdo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) přišel s advokátem. Zájem o vstupenky na jednání je menší, než se čekalo. Kritici z Milionu chvilek přivezli před soud klec s kavalcem. Hnutí zároveň posílá e-maily s žádostí o podporu. Demonstrace před budovou soudu je však moc i na exministra Miroslava Kalouska (TOP 09), který jinak proti Babišovi velmi výrazně a často vystupuje.

To bylo i na Kalouska moc: Milion chvilek u Babišova soudu. Prosí o peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí Milion chvilek uspořádalo demonstraci před soudní budovou, kde se koná soud s Andrejem Babišem

Někdejší poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek není rád, že spolek Milion chvilek svolal demonstraci k Městskému soudu v Praze, kde dnes začalo projednávání Babišovy kauzy Čapí hnízdo. Podle něj jsou demonstrace u soudu nešťastným nepochopením principů právního státu.

„Demonstrace u Sněmovny na podporu toho či onoho politického rozhodnutí jsou legitimní a patří k demokracii. Demonstrace u soudu na podporu toho či onoho rozsudku o vině a trestu jsou nešťastným nepochopením principů právního státu. To se nemělo stát,“ poznamenal na svém twitterovém účtu Miroslav Kalousek. Reagoval tak na informaci o demonstraci Milionu chvilek u budovy soudu.

Z demonstrace Milionu chvilek:

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Akce Milionu chvilek si všiml i Petr Macinka z Institutu Václava Klause, tedy zejména proseb o finance.

„Přišel mi e-mail z Milionu chvilek. Hlavní sdělení je stejné jako vždy: Nechtějí za prezidenta Babiše. Masivní demonstrací proti němu přímo před budovou soudu ale rozhodně nebudou ovlivňovat jeho ‚Čapí hnízdo‘ proces, který začíná v pondělí. Vedle této krycí historky mne v textu svého e-mailu celkem SEDMKRÁT vyzývají k odeslání mimořádného finančního daru na jejich účet. Jehovisti by se měli poučit, jak se to dělá být opravdu naléhavě supervlezlý a masově kňourat u lidí o peníze. Je to bohužel celé ještě blbější, než chtít přispívat Greenpeace na to, aby za 500 let nebylo v Africe o stupeň víc horko,“ píše na svém facebookovém profilu Macinka a dodává: „Jestli se díky těmhle zlodějíčkům Babiš stane příštím českým prezidentem, půjdu jim vlastnoručně nasekat na prdel.“

Pražský městský soud dnes začne projednávat kauzu dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, a to společně se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou). Oba vinu odmítají. Podle státního zástupce způsobili škodu 50 milionů korun.

Obžaloba uvádí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci podala v únoru 2008 Nagyová, tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda.

Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Oběma hrozí až desetileté vězení, státní zástupce pro ně žádá tříleté podmínky. Navrhl pro ně také peněžité tresty – pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový. Babiš proces označuje za politický a tvrdí, že skutečným důvodem stíhání je snaha odstranit ho z politiky.

„Jsem rád, že všichni uvidí moje argumenty na nepravdivou obžalobu. Bylo to politické stíhání, pan Šaroch to zastavil a politický nominant Pavel Zeman to obnovil, aby to bylo ve veřejném prostoru,“ řekl dnes Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…