To jsou vaše mrtvoly! Budeme klopýtat v h*vnech. Drsné mytí hlav na Praze 3, Piráti, TOP 09 a ODS si vyčítali, kdo je větší zločinec

27.05.2020 17:26

Včerejší zasedání zastupitelstva Prahy 3 bylo mimořádně dlouhé; řešila se na něm i kauza s přesahem pro Piráty, odvolání Jany Belecové, jejíž manžel Rudolf Belec stvořil stránku Michálkova chobotnice. Ale nešlo jen o Belecovou, místní koalice dostala za uši i za politické handly, za Zelené, stěžování si na kostlivce a stav Prahy. Velmi často se do vedení radnice trefoval bývalý starosta Alexander Bellu za ODS. Zazněla výhrůžka trestní odpovědností.

To jsou vaše mrtvoly! Budeme klopýtat v h*vnech. Drsné mytí hlav na Praze 3, Piráti, TOP 09 a ODS si vyčítali, kdo je větší zločinec
Foto: Repro Youtube
Popisek: Alexander Bellu, radní za ODS na zasedání zastupitelstva Prahy 3

Na včerejším jedenáctihodinovém zasedání zastupitelstva Prahy 3 se probíralo mimo jiné i odvolání pirátské radní Belecové na podnět Pirátů. Pirátský zastupitel Bartko uvedl, že Belecová používala „nátlakové chování“ nejen vůči členům klubu, ale i vůči zaměstnancům úřadu, nerespektovala demokratická rozhodnutí strany a nerespektovala neformální dohody. A když byla vyzvána k rezignaci, tak odmítla.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Následně prý vyhrožovala mediální kampaní, kterou vedl převážně její manžel Rudolf Belec, tvůrce stránky Michálkova chobotnice. „Sice rozumím tomu, že tato další, ale věřím, že poslední změna našich radních, že k ní můžete mít nějaké výtky, je mi to opravdu líto, ale věřím, že jde o zásadně potřebný krok, který všemu prospěje,“ omlouval fakt, že se zastupitelstvo zabývá kauzou Pirátů místo správou městské části.

A výtky přišly, kupříkladu od bývalého starosty za ODS, Alexandra Bellu. Ten prohlásil, že už se za vedení radnice stydí, protože už podle něho nemá skoro žádnou politickou kulturu, radní střídá jako na běžícím pásu a jednu věc říká, ale druhou věc dělá. A dodal, že Piráti drží politickými handly Prahu 3 jako rukojmí. „Vy tady, pane Bartko, hovoříte o tom, že chcete zlepšovat politickou kulturu. Místo toho jste nejdřív měli v radě manželský pár, místo toho měníte další radní, místo toho budete měnit další gesce, místo toho budete podporovat další uvolněnou funkci,“ opřel se do Pirátů.

Dodal, že je mu jedno, co se řeší v Pirátské straně, jak hlasovaly výbory apod. „Vaše vnitrostranické spory nás vůbec nezajímají, dokud nezasahují do chodu městské části. A vy už poněkolikáté za tento krátký sled ten chod narušujete. A je mi jedno, kdo z vás za to může,“ prohlásil Bellu. A kopl si i do starosty Ptáčka, že místo aby to řešil, tak se snaží „handlířskými způsoby“ koalici udržet a vymyslet další placené funkce, aby jela dál.

„Já nevím, jestli bylo nepříjemné chování pana starosty, když chtěl odvolat nebo tzv. sejmout pana tajemníka Vícha. Já nevím, jestli je nepříjemné chování pana Štrébla, který veřejně na Facebooku napadá všechny úředníky a opoziční zastupitele. A já nevím, jestli paní Belecová se zachovala, nebo nezachovala špatně. A určitě se nebudeme stavět do té s prominutím přiblblé rozehry na to, kdo je správný, a kdo špatný, protože zatím se tu chováte všichni jako děti, jde vám jenom o váš píseček, a to je ten výsledek, který tady dneska představujete,“ pokračoval Bellu v grilování Bartka.

„Jestli si myslíte, že na základě vaší řeči, že vám všichni budeme rozumět, tak já jen kroutím hlavou a stydím se za to, kam jste to dovedli a jaké představitele máme dneska na Praze 3. Krom prezentace na sociálních sítích, ty vám jdou skvěle,“ otřel se o mediálně schopné Piráty bývalý starosta a ze strany spřízněných zastupitelů sklidil potlesk.

Alexandra Bellu doplnil člen ANO Brückner, který prohlásil, že je to neuvěřitelně trapné a po jeho levici bude sedět asi čtvrtý vystřídaný zastupitel, takže už si pořádně nepamatuje, kdo tam seděl předtím. Starostovi vyčetl, že se s tak nestabilní stranou spojil a doufal, že se opravdu jedná o poslední změnu. Zastupitel Tomáš Štampach dokonce označil Piráty kvůli prohlášení o „svěžím větru v politice“ za pokrytce a lháře. Zazněla také otázka, jaká je věcná kritika práce Jany Belecové, protože to, že se hádá s ostatními Piráty, není pro ostatní strany důvod, aby pro odvolání hlasovaly.

Ke slovu se nakonec dostala i odvolávaná Jana Belecová. Ta uvedla, že odvolávání je výsledkem osobních problémů a „nezralosti“  místostarosty Štrébla, který se prý dokáže domluvit jen s podřízenými, a neumí vyjednávat. A současnou situaci označila za nezvládnutí vnitřních konfliktů. Doplnila, že se Štréblem měla fyzický konflikt a kvůli následným článkům utrpěla i fyzickou újmu. Rezignaci prý nepodala, protože se nedozvěděla žádné konkrétní výtky ke své práci. A následovalo dlouhé líčení konfliktu s místostarostou Štréblem, včetně dvou mediací, které podle radní měly sloužit jenom k tomu, aby ji přiměly odstoupit. „Smutné je, že pan místostarosta zastává gesci školství a vzhledem k tomu, že, jak jste si všimli, na dnešním programu má být zvolen uvolněný zastupitel právě pro gesci školství, a vzhledem k tomu, že by pan místostarosta měl zastávat pouze mezinárodní vztahy, tak já opravdu netuším, co pan místostarosta bude dělat, protože většinu práce zřejmě odvede uvolněný zastupitel,“ rýpla si do Štrébla. A dodala, že její odvolání práci na Praze 3 nezlepší.

Radní T. Sunegha si také k Štréblovi přisadil, že mu připomíná revolučně naladěnou postavu z děl Izáka Babela, protože se přistěhoval na Prahu 3 v únoru 2018 a v prosinci téhož roku už byl místostarostou. „Tato revoluce teď v přímém přenosu probíhá, za asistence STANu a TOP 09. Nevím, které městské části se stalo, že už je asi pátý nový radní za 18 měsíců. To je personální destabilizace, která vede k chaosu, a ten k ekonomickým ztrátám. Tato radnice nefunguje, ale přesto tato koalice drží pohromadě,“ konstatoval Sunegha, s tím, že Pirátům chybí zkušenost a odpovědnost, mají jen „revolučního ducha“.

Radní Doseděl za Piráty uvedl, že se Belecová „odklonila od pirátské politiky“, např. nepodpořila návrh na zveřejňování platů, a jiné prohřešky. Co se týče prohřešků proti etice, jedná se prý o „hlasité řvaní na naše členy, uzurpování si slova na schůzích, nerespektování rozhodnutí místního sdružení a zastupitelského klubu“. Doseděl také zmínil hrozby medializací a chování Rudolfa Belece.

Rudolf Belec pak dostal prostor při interpelacích a měl tři dotazy na místostarostu Štrébla. „Pokud se omluvil, vzápětí pronesl větu, cituji, že fyzicky byl napaden pouze on od Jany, jestli to považuje za omluvu? Stačí mi ano, či ne. Dále, jestli setkání, které já nazývám viktimizací, což je nazváno, že to byla profesionální mediace a sama mediátorka zakončila, že to byl pokus o mediaci, tak jestli stále trvá na tom, že to byla profesionální mediace?“

Třetí se týkal údajného  „zahazování příkopů“. „Tady všichni máte v rukou papír, co tam zaznělo, do posledního písmenka, tak bych chtěl přečíst od pana Štrébla, co považuje za zahazování příkopů. Jenom podotýkám, že tohle je streamovaný ven, a teďko cokoliv řekneš, Štěpáne, bude další pokračování tý viktimizace a bude to mít trestněprávní důsledky, tak si dej pozor, co odpovíš,“ hrozil Belec.

Štrébl reagoval krátce: „Tak jestli to má mít nějaké trestněprávní důsledky nebo právní důsledky, tak já bych tuto show pana Belece nechal bez komentáře, už jsme si toho užili dost všichni.“ Radní Novotná (za ANO) „pochválila“ Štrébla za kamennou tvář, kterou při sporu drží. „Jo, to dělá ta rouška,“ dodala. Koaliční partneři Pirátů se od diskuse převážně distancovali, že to je věc Pirátů. Ale pak zazněl dotaz, zda tedy, pokud si Piráti do zastupitelstva zvolí „cvičenou vopici“, tak jestli jim to bude taky jedno.

Ozval se znovu Alexander Bellu: „Pokud tedy paní Belecová půjde pryč, tak vy chcete navolit pana kolegu Bartka do rady, kluka, kterej nemá dohromady nic s privatizací, a dát mu gesci privatizace?“ načež přečetl Bartkův životopis, ve kterém dotyčný pirát uvádí, že studuje humanitní studia historie, filozofie. „Já tam s privatizací a odborností na privatizaci nevidím vůbec nic,“ kopl si bývalý starosta za ODS. A kritizoval starostu Ptáčka a další, že takové handly s Piráty dělají.

Za Zelené promluvil radní Žaloudek, který prohlásil, že do rozhodnutí koaličních partnerů nemluví a výměna má tak drtivou podporu, že se ani nemusí ptát proč, a prostě budou pro výměnu hlasovat. Radní Kalivoda uštěpačně prohlásil: „Já chápu, pane Žaloudku, že vy ani nemůžete být s nikým jiným v koalici, protože nikdo jiný by Zelené do koalice nevzal. Vy jste tady nejmenší strana, sotva jste se dostali, bohužel to Prahu 3 postihlo, já doufám, že v dalších volbách už to nebude.“ V kanonádě na Zelené pokračoval Bellu, jenž řekl, že Zelení se dostali do zastupitelstva „o prsa korejské ženy“, ale přitom „pomalu celá členská základna je zaměstnána na městské části Praha 3“.

Starosta Ptáček prohlásil, že i přes to, co s Piráty zažívají, jsou pořád lepší koaliční partner než bývalé vedení radnice, po kterém prý vypadávají „absurdní kostlivci“ ze skříní. Radní Sunegha ovšem vypálil smeč, že posledních 8 či 9 let má TOP 09 (za které je i starosta Ptáček) na Praze 3 starostu a vládla spolu s ODS. „Teďka říkáte, že vypadávají kostlivci? To jsou vaše mrtvoly, pane starosto, to jsou mrtvoly TOP 09, které jste tam nastrkali,“ vyčetl mu a byl odměněn potleskem. Mluvil také o kvalifikaci, kterou prý Piráti také nemají, a navrhl starostovi, ať na rovinu dá do komisí kamarády a řekne to. „My dál budeme klopýtat v chodnících a v hovnech,“ dotkl se stavu Prahy 3.

Pirát Bartko seznal, že se diskuse točí v kruhu, navrhl rozpravu ukončit, a tento návrh byl těsnou většinou přijat. Radní Kalivoda si rýpnul, že protože se už diskuse koalici nelíbila, tak jí ukončují. Alexander Bellu vyzval, aby se jeho frakce na Praze 3 neúčastnila hlasování. „S radostí, s ironií se budeme koukat na to, jak se mezi sebou budete popravovat  a jak to odhlasujete, nebo neodhlasujete.“

Po sedmi a půl hodinách nakonec došlo k tajnému hlasování, kdy byla Jana Belecová ze zastupitelstva osmnácti hlasy odvolána – nicméně byla opět nominována na uvolněné místo, stejně jako pirát Bartko. Po několika kolech volby byl nakonec v nočních hodinách zvolen pirát Bartko.

reklama

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…