Trest pro Slavii: Pirát se bojí. Lidí. Neziskovky schvalují

15.04.2021 7:56

Po zveřejnění trestů pro hráče Glasgow Rangers a SK Slavia Praha se vzedmula vlna rozhořčení nad tím, že hráči skotského klubu za prokázané násilí a fauly dostali menší trest než Ondřej Kúdela za údajný rasismus. „Verdikty jako ten dnešní dělají z lidí rasisty,“ řekl např. poslanec Ferjenčík. Ale zdaleka ne všichni si myslí, že trest je nespravedlivý. Aktivisté, neziskovkáři, fanoušci Manchesteru United, i jeden pracovník Evropských hodnot se vymezili proti Ferjenčíkovu tvrzení. A publicista Jan Jetmar míní, že kdo se nad trestem pro Kúdelu pohoršuje, ten se stává rasistou.

Trest pro Slavii: Pirát se bojí. Lidí. Neziskovky schvalují
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Inkriminovaný okamžik zápasu pražské Slávie, při němž měla zaznít rasistická slova

Včera se do České republiky doneslo, jaké tresty rozdala UEFA (Unie evropských fotbalových asociací) za zápas Slavie a Glasgow Rangers. A nejen čeští fandové Slavie jsou nespokojení. Glen Kamara, který po zápase Ondřeje Kúdelu udeřil do obličeje, dostal stopku na 3 zápasy. Kemal Roofe si za faul, který vedl k fraktuře lebky, nezahraje 4 zápasy. A Ondřej Kúdela, který stále tvrdí, že Kamarovi nic rasistického neřekl, dostal stopku na 10 zápasů.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík se vyjádřil, že trest od UEFA respektuje. „Ondřej Kúdela v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám kroky k tomu, abych zabránil opakování takové situace v našem klubu,“ prohlásil.

„Chceme se ještě více poučit ze současné situace a navázat spolupráci s některou z významných protirasistických organizací a pozvat ji ke spolupráci s klubem formou školení, a ještě komplexnějšího nastavení současných vnitřních politik. Je to pro nás příležitost k organizaci širšího dialogu, který by měl vést k porozumění mezi lidmi v Česku i ve Velké Británii, a to ve prospěch všech hráčů, fanoušků a občanů,“ doplnil.

Nicméně, jak fanoušci Slavie, tak někteří politici považovali trest deseti zápasů za nespravedlivý, zvlášť ve srovnání s trestem pro hráče, který brankáři Slavie prokopl lebku.

Proti rozhodnutí UEFA se postavil například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Verdikty jako ten dnešní dělají z lidí rasisty. Prokopnutá lebka: 4 zápasy, napadení soupeře pěstí: 3 zápasy. Údajná rasistická nadávka: 10 zápasů. V UEFĚ by se někdo měl chytit za nos. Kvůli takovýmhle rozhodnutím se v Evropě daří nahnědlým stranám.“ Někteří byli z jeho slov překvapeni, a to i v dobrém i špatném slova smyslu.

Proti Ferjenčíkově výroku se postavil například ekosocialista Frankie, deklarovaný příznivec hnutí Black Lives Matter. „Tak rasismus určitě nefunguje a toto je po bělochovi s dredy a kolegyni nonšalantně vyslovující n-slovo další důvod, proč se budu stydět vaši stranu volit. A použít výraz ‚nahnědlým‘ místo neonacistickým je neméně nešťastné, a to, jaký typ lidí tu s vámi souhlasí, mluví za vše,“ odpověděl Ferjenčíkovi.

Nesouhlasil také „Simon“, bývalý neziskovkář v Bruselu a fanoušek Manchesteru United: „Pokud někdo chce být rasista, tak je to jeho rozhodnutí a UEFA za to nemůže. Nezbavujte rasistu odpovědnosti.“

Do Ferjenčíka kvůli tomuto prohlášení ryl i Martin Svárovský z lobbistického spolku Evropské hodnoty. Podle něj je jeho vyjádření populistické, šovinistické a čekal by ho od Trikolóry.

Další fanoušek Manchesteru, Jakub Zeman, si také myslel, že se Pirát plete. „Těm stranám se daří díky pitomcům, jako je Kúdela, anebo díky těm, kteří ho za to ještě omlouvají.“

„Na první pohled to vypadá hloupě, ale rasismus je větší svinstvo než zranění v zápalu hry. Neomlouvejme ho,“ vyzýval Jan Uchytil.

A další Pirát, Vojtěch Lukavec, se Ferjenčíkovi za jeho slova jenom smál.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí
Že si Kúdela trest zasloužil, si myslí také publicista a bývalý reportér Jan Jetmar. „Má zasloužený trest, jakým se trestá rasismus. Hotovo. Pokud se nad trestem za rasismus pohoršujete, stáváte se sami rasisty. Jste rasisti. Jsme rasisti. Jsme národ rasistů. Skrytých, tichých, útočících zezadu, navenek se tvářících jako přátelé,“ mínil.

„Co je společensky více nepřijatelné? Když někomu rozbijete neúmyslně hlavu nebo když úmyslně krátíte daně? Samozřejmě že za daně dostanete trest jako za vraždu, pokud nejste Babiš,“ argumentoval Jetmar

A pokračoval: „Samozřejmě že v civilizované zemi je rasismus a xenofobie jedno z největších zel, která ve společnosti existují. Je naší povinností s rasismem, xenofobií a předsudky velmi rázně bojovat na všech úrovních a ne kvičet jak podřízlá podsvinčata, že trest za rasismus je moc velký.

Není. Vysoké tresty za rasismus jsou správné. Staňme se civilizovanou zemí, ne hordou východních barbarů. Nemyslet rasisticky je stejně důležité, jako se naučit jíst příborem. Ze začátku nám to moc nejde, pak už to děláme celý zbytek života automaticky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…