Trump vyjel na svou první zahraniční cestu. K Saúdům. Přivítali ho mnohem lépe než Obamu

20.05.2017 18:10

45. prezident USA Donald Trump vyrazil na svou vůbec první zahraniční cestu. Nezamířil však do Kanady nebo do Mexika, tedy ke svým nejbližším sousedům, jak bývá zvykem. Trump místo toho vyrazil do Saúdské Arábie, kde chce řešit otázku boje proti terorismu. A v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu se Trumpovi dostalo vřelého přijetí. píše agentura Reuters.

Trump vyjel na svou první zahraniční cestu. K Saúdům. Přivítali ho mnohem lépe než Obamu
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Hned jak prezident Trump sestoupil z prezidentského Air Force One na saúdskou půdu, na červeném koberci ho přivítal saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz. Poté usedl do černé prezidentské limuzíny a vydal se na jednání. V paláci Trump z rukou krále obdržel nejvyšší civilní vyznamenání. Oba státníci se shodli, že stojí o silné bilaterální vztahy. Poté spolu podepsali celou řadu dohod, mezi nimi i dohodu o prodeji amerických zbraní do Saúdské Arábie v hodnotě 100 miliard dolarů. Zbraně mají pomoci právě v boji s teroristy.

Národní ropný gigant Saudi Aramco údajně také podepsal dohodu v celkové hodnotě 50 miliard s americkými společnostmi.

Celý článek naleznete zde

Trump mohl být spokojen, protože se dočkal podstatně vřelejšího přivítání než jeho předchůdce v úřadu Barack Obama. Toho Saúdové vnímali jako příliš opatrného ve vztahu k Íránu a k Sýrii, což se saúdské královské rodině ani trochu nelíbilo. Také to dali Obamovi jasně najevo. Když ještě jako prezident USA přiletěl do Saúdské Arábie v dubnu loňského roku, na letišti ho nevítal saúdský král, ale jen starosta Rijádu.

Trump vedle Saúdské Arábie míří také do Izraele a do Itálie, resp. do Vatikánu, kde se setká s papežem Františkem. Nový šéf Bílého domu tím chce demonstrovat, že ke světovým náboženstvím přistupuje stejně a bez předsudků.

Na Trumpově cestě leží stíny. Stín nedávného vyhazovu šéfa FBI a stín možného vyzrazení velmi citlivých informací Rusům. Oběma kauzám americká média věnují velkou pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…