Ukrajinská armáda útočí na Slavjansk, na hranicích se opět bojuje

03.06.2014 17:58

Ukrajinské jednotky dnes zintenzivnily ofenzivu proti proruským separatistům kolem jejich bašty ve Slavjansku a v Luhanské oblasti na východě země. Armáda provedla několik leteckých úderů na obec Semenivka, která leží na předměstí Slavjanska. Povstalci podle agentury ITAR-TASS sestřelili jeden armádní vrtulník a stíhací letoun Su-25, ukrajinské velení ale tuto informaci nepotvrdilo.

Ukrajinská armáda útočí na Slavjansk, na hranicích se opět bojuje
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Rozpory panují i ohledně dnešní operace ukrajinských vojáků u obce Krasnyj Lyman, která leží asi 25 kilometrů severně od Slavjanska. Podle ukrajinských médií armáda obec dříve kontrolovanou separatisty ovládla. Šéf slavjanských radikálů Vjačeslav Ponomarjov ale tvrdí, že vojáci zničili jen několik povstaleckých postů před obcí, samotný Krasnyj Lyman údajně zatím nedobyli.

Obklíčení Slavjanska armádou trvá už dva měsíce

Slavjansk, který je označován za baštu separatistů na východě Ukrajiny, je v obklíčení ukrajinské armády téměř dva měsíce. Podle tiskové mluvčí slavjanských radikálů Stelly Choroševové vojáci dopravili do okolí města novou obrněnou techniku včetně tanků, houfnic a samohybných děl. "Kolem města stojí autobusy s lidmi v černých maskovacích uniformách. Jako kdyby povolali všechno, co mají k dispozici," uvedla mluvčí.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na své internetové stránce uvedl, že nyní "probíhá aktivní ofenzivní fáze protiteroristické operace kolem Slavjanska". Zároveň dodal, že obyvatelé Slavjanska a Kramatorska v Doněcké oblasti byli vyzváni, aby během bojů setrvávali ve svých domovech a nevydávali se do míst, kde se koncentrují povstalci, a neohrozili tak své životy.

Pohraničníci opět čelí útokům separatistů

Po leteckém úderu na pozice povstalců při ruských hranicích se dnes znovu začalo bojovat u pohraniční základny východně od Luhanska. Pondělní bombardování jednotky vzbouřenců podle agentury Unian zahnalo, dnes se ale na své pozice vrátili a základnu pohraničníků znovu ostřelují.

"Jsme znovu v obklíčení, situace je krajně obtížná," citovala agentura jednoho z pohraničníků. Povstalci prý k hranicím povolávají posily a pohraničníci sami bez letecké a pozemní podpory situaci nezvládnou, uvedl Unian.

Údaje o počtu mrtvých se různí

Šéf "protiteroristické operace" na východě Ukrajiny Vjačeslav Selezňov dnes novinářům řekl, že za celou dobu bojů v Doněcké a Luhanské oblasti vojáci zabili kolem 300 vzbouřenců. Ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnyckyj naproti tomu agentuře Interfax-Ukrajina řekl, že v bojích na východě zatím zahynulo 181 lidí, z toho 59 vojáků. Dalších téměř 300 lidí bylo podle něj zraněno.

Ještě jiný údaj poskytl dnes novinářům Ponomarjov, podle něhož si "trestná operace" Kyjeva na východě země vyžádala až 650 lidských životů. Jen při nedávných bojích o doněcké mezinárodní letiště podle něj zemřelo 200 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…