Ukrajinský generál varuje: Nepodceňujte tolik Rusko. Nejsou to jen alkoholici

26.12.2022 12:40

Ukrajinský generál ve výslužbě Serhij Kryvonos varuje před přílišným podceňováním bojeschopnosti Ruska. Ukrajinci se podle jeho slov mají připravit na „vleklou válku“, která jen tak neskončí. Uvedl to v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Espresso, který zveřejnila CNN Prima News.

Ukrajinský generál varuje: Nepodceňujte tolik Rusko. Nejsou to jen alkoholici
Foto: Repro TV
Popisek: Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci

„Jednou z chyb posledního půlroku je, že v médiích neustále slyšíme podceňování nepřítele. Jsou nám předkládány informace, že proti nám bojují pouze alkoholici a narkomani. Mezi tím však ke zničení nepřítele musíme mít vycvičené a vyzbrojené ukrajinské vojáky, kteří jasně vědí, jak je zničit,“ uvedl Kryvonos, že dochází k podceňování ruské armády, jejíž výhodou jsou lidské zdroje. „Zmobilizovali již 300 tisíc lidí a jsou schopni zmobilizovat dalších 300 tisíc anebo klidně půl milionu,“ zdůraznil.

Odhady, že by válka mohla v příštím roce skončit, označil za liché: „Je jednodušší pochopit, že nepřítel bude postupovat, mobilizovat a cvičit své muže. Musíme se připravit na vleklou válku, která neskončí v únoru nebo březnu příštího roku,“ varuje někdejší zástupce tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

O tom, že těžké boje mohou teprve přijít, hovořil i velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Ten pro časopis The Economist přirovnal rusko-ukrajinský válečný konflikt k válkám v Čečensku. „Studoval jsem dějiny dvou čečenských válek, a všechno bylo stejné. Je možné, že nejsou tak dobře vybaveni, ale stejně pro nás představují problém. Podle našich odhadů mají v záloze 1,2 až 1,5 milionu lidí,“ uvedl s tím, že Rusko soustřeďuje vojáky a zbraně a už v lednu, nejdéle na jaře by mohlo začít novou velkou ofenzivu z Donbasu na východě Ukrajiny, z jihu nebo ze severu z Běloruska.

„Ruská mobilizace zafungovala. Není pravda, že jejich problémy jsou tak strašné, že tito lidé nebudou bojovat. Budou bojovat. Car jim nařídil jít do boje, a tak půjdou bojovat,“ dodal Zalužnyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tuhle parazitní svoloč vypakovat nebude jen tak!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 26.12.2022 14:25:25
Nikde se nepíše o obrovské dezerci ukrajinců. A jsem moc zvědav, co budeme po válce dělat s tou ukrajinskou verbeží, kterou sem zločinec rakušan přitáhl???

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…