Úřad Bradáčové opět zatopil Babišovi

07.09.2022 14:37

Usnesení o odložení reklamní větve kauzy Čapí hnízdo není pravomocné. Vrchní státní zastupitelství zjistilo chybu policie při určení poškozených. Uvedla to CNN Prima News ve svém vysílání.

Úřad Bradáčové opět zatopil Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Farma Čapí hnízdo

Policejní usnesení o odložení tzv. reklamní větve kauzy Čapí hnízdo není pravomocné. Pražské vrchní státní zastupitelství totiž v počáteční fázi svého dohledu zjistilo pochybení policie, které se týká nesprávného určení okruhu poškozených subjektů. Poškození mohou podat stížnost, o které by rozhodovalo Městské státní zastupitelství v Praze. Na webu to dnes uvedla dohledová státní zástupkyně Kateřina Weissová.

Weissová napsala, že dozorový žalobce z pražského městského státního zastupitelství zmíněné policejní pochybení nenapravil. „Městskému státnímu zastupitelství v Praze byl vydán pokyn ke zjednání nápravy,“ sdělila. O celé věci informují také ČeskéNoviny.cz.

Kauza se týká podezření na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle médií se kriminalisté zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly údajně buď fiktivní, nebo předražené.

O odložení případu policií informovalo městské státní zastupitelství letos v červnu, v následujícím měsíci tento postup samo potvrdilo. Z důkazů totiž podle něj vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce či propagační materiál skutečně vznikly. Vrchní státní zastupitelství si následně vyžádalo k dohledu jak policejní, tak i dozorový spis. Dohled i nadále pokračuje, upozornila Weissová.

Hlavní větev kauzy Čapí hnízdo, která se týká dotačního podvodu, začne v pondělí projednávat pražský městský soud. Obžalobě čelí Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…