Ustupují a ustupují. Nový velitel nadává a Ukrajinci jsou zoufalí

05.03.2024 9:41

Od té doby, co Rusové dobyli ukrajinskou pevnost Avdijivku, se jim daří postupovat dál. Ukrajinští vojáci na východě Ukrajiny jsou často zoufalí. A jen pod podmínkou anonymity nacházejí odvahu popisovat, co se děje. Je to prý hodně zlé a s příchodem jara může být ještě hůř.

Ustupují a ustupují. Nový velitel nadává a Ukrajinci jsou zoufalí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Ukrajinci jsou po pádu Avdijivky pod velkým tlakem ruských agresorů. Okupanti získávají nové a nové metry ukrajinské půdy. Oficiálně Ukrajina tvrdí, že je to proto, že se vědomě rozhodla nebránit hned tři vesnice v okolí Avdijivky a snaží se získat lepší postavení na vybudované a údajně pevnější nedaleké linii obrany.

Jenže podle americké zpravodajské stanice CNN je realita poněkud jiná. Ukrajincům se pořád nedostává munice a nejvyšší vojenský velitel Oleksandr Syrskyj prý bezmála zuří. „V minulém týdnu dvakrát nadával svým podřízeným důstojníkům za špatný výkon v této klíčové frontové linii,“ napsala CNN.

Několik ukrajinských vojáků prý dalo najevo hluboký pesimismus.

„Nejde ani tak o (ruskou) hybnost, ale spíše o to, že jsme špatně připraveni je zadržet. Dokud jsme neměli dobré, připravené pozice, neustále se valíme a valíme a valíme zpátky,“ řekl jeden z vojáků.

„Cítíme (ruskou) převahu v personálu, dělostřelectvu a obrněných vozidlech. Postupují vpřed kousek po kousku. Moc možností zde nemáme. Ustupte, nebo jen počkejte, až budeme... Bez ohledu na to, jak smutně to může znít, dokud nebudeme všichni zabiti. Bez zbraní... to není válka, kterou můžete bojovat mečem,“ doplnil další obránce Ukrajiny.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50001 lidí
Podle bránících se vojáků bude s příchodem jara jen hůř. Zvlášť pokud na frontu konečně nedorazí větší množství západní vojenské pomoci.

A to není jediná pro Západ nepříjemná zpráva, na kterou upozornila CNN.

„Ukrajinské ztráty jsou obvykle zahaleny tajemstvím, přestože prezident Zelenskyj minulý víkend prohlásil, že od začátku ruské invaze zemřelo 31 000 vojáků. Přesto v jedné traumatické jednotce poblíž frontové linie na východě ukázal znepokojený zdravotník CNN krabici zpráv o zranění, které se počítaly ve vysokých stovkách jen za 20 dní v únoru,“ uvedla americká zpravodajská stanice.

Podle Rádia Svoboda teď navíc Rusové útočí na další vesnici. Konkrétně na vesnici Novopavlivskij dříve známou jako Marijinskij. Veřejnosti to sdělil mluvčí ukrajinské armády Dmytro Lychovyj. Do okolí vesnice se prý stahují posily ruských vojáků vyslaných na Ukrajinu z hlubokého ruského vnitrozemní. A tyto posily provedly na 30 útoků v poslední době. Jenže podle mluvčího ukrajinská obrana útočníky nepouští dál.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) postup ruských sil potvrdil.

„Ruské síly postupovaly západně od Avdijivky v rámci pokračujících bojů v oblasti 4. března. Geolokalizované záběry zveřejněné 4. března ukazují, že ruské síly postupovaly ve větrolamu jižně od Orlivky (západně od Avdijivky) poblíž silnice Orlivka-Tonenke. Ruský proválečný bloger 3. března tvrdil, že ruské síly postupovaly až 450 metrů hluboko podél 900 metrů široké fronty ve směru na Tonenke. Další tvrdil, že ruské síly dobyly většinu osady, ale že ukrajinské síly stále udržují pozice na severozápadě Tonenke. ISW nezaznamenalo vizuální potvrzení údajných ruských záloh v Tonenke. Geolokalizované záběry zveřejněné 4. března ukazují, že jednotky ruské 155. námořní pěší brigády (pacifické flotily) postupovaly do centrální Novomykhailivky (JZ od města Doněck),“ napsal institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina může být klidná, Rusko jen postoupí na hranice Doněcka a Luhanska, které stejně Ukrajina zavrhla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 05.03.2024 9:52:16
Ukrajina od sebe zavrhla Luhansko a Doněcko a Krym protože nesouhlasili z násilným převzetím vlády po Majdanu politickou tlupou řízenou z Británie a USA a poslala na ně vojska, a když sami Ukrajinští vojáci nechtěli zabíjet vlastní Ukrajince, pořídili si soldatesky žoldáku z celého světa a zabíjeli dále. Tak dá se v tomto případě hovořit o okupantech u Rusů, nebo u Ukrajiny.?? Západ klidně podporuje nacisty, fašisty jen když jim to vytvoří cestu okupovat Rusko a rozkrást. Dála obsazením Ruska by vzali spojence Číně a byla by tu další světová válka proti Číně, USA se nezastaví nikdy před zabíjením, dokud se vnitřně nerospadne. A my strkáme peníze do toho aby USA mohli dále zabíjet.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…