Už se jí smějí: Šéfka TOP napsala, proč je v politice. A...

24.11.2019 20:45

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) či místopředseda ČSSD Michal Šmarda se na svých sociálních sítích podivují nad slovy nové šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která po svém zvolení prohlásila, že do své nynější strany v roce 2009 vstoupila kvůli „arogantní a populistické politice vlády sociální demokracie“. ČSSD přitom v té době u vlády nebyla. V té době se na vládě podílel zakladatel její TOP 09 Miroslav Kalousek či bývalý premiér Mirek Topolánek. „Tohle ale muselo udělat náramnou radost Miroslavu Kalouskovi. Byl tehdy v roce 2009 nejarogantnějším členem ČSSD ve vládě on nebo Mirek Topolánek,“ pobavil se Šmarda.

Už se jí smějí: Šéfka TOP napsala, proč je v politice. A...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Adamová

TOP 09 vstoupila do této strany v roce 2009 podle vlastních slov kvůli arogantní a populistické politice sociální demokracie ve vládě. Má to háček. ČSSD skončila ve vládě v roce 2006 a vrátila se do ní až v roce 2014,“ zamýšlí se nad slovy Adamové o ČSSD Hašek. Ta dnes totiž tvrdila, že do své strany vstoupila právě kvůli arogantní a populistické politice vlády sociální demokracie. „Vstoupila jsem do ní proto, že mě strašně štvala arogantní a populistická politika vlády sociální demokracie. Přijde mi neuvěřitelné, že z dnešního pohledu to tenkrát vlastně nebylo tak strašné, jako je to dneska,“ prohlásila.

Anketa

Pozvedne Pekarová-Adamová TOP 09?

5%
95%
hlasovalo: 13587 lidí

A Adamové připomněl, že v roce 2009 rozhodně nebyla rozčílena kvůli vládě sociální demokracie. „V roce 2009 se paní Markéta mohla rozčilovat maximálně tak nad výkony Mirků Topolánka & Kalouska v první polovině roku či úřednické vlády Jana Fischera ve druhé polovině téhož roku (na financích tehdy nominant ODS Eda Janota), poukázal bývalý hejtman.

A to, že byl v té době ve vládě zrovna její spolustraník a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek náramně pobavilo i místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. „Tohle ale muselo udělat náramnou radost Miroslavu Kalouskovi. Byl tehdy v roce 2009 nejarogantnějším členem ČSSD ve vládě on nebo Mirek Topolánek,“ píše a doplňuje, že „s paní předsedkyní bude ještě sranda“.

K podivnému výroku Adamové se během chvíle vyjádřil rovněž bývalý člen ODS a někdejší předseda Alternativy pro Česko Petr Štěpánek. „Hm, tak to bude jízda!“ započal. „Nová předsedkyně topky Pekarová-Adamová má asi tak stejný esprit jako předseda fialové ODS Fiala. Chystá se koalice uspávačů hadů? To půjde na dračku!“ poukázal.

Opoziční TOP 09 povede příští dva roky, tedy i do sněmovních voleb, poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Delegáti pražského sněmu jí v dnešní volbě předsedy strany dali přednost před senátorem Tomášem Czerninem, kterého následně zvolili prvním místopředsedou. Nová předsedkyně následně neuspěla s částí „svých“ kandidátů na řadové místopředsedy. Navzdory doporučení delegáti nezvolili jejího předchůdce, europoslance Jiřího Pospíšila. Z nejužšího vedení strany vypadl také někdejší poslanec Marek Ženíšek.

Ohledně programu Pekarová Adamová klade důraz na ochranu životního prostředí a na vzdělání. Chce také, aby Česko přijalo euro. Připojení k eurozóně je podle ní další pojistkou proti snahám zavléct Česko „opět někam na východ“. Vstup Česka do eurozóny ale nyní odmítají třeba nejsilnější vládní i opoziční seskupení, tedy hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a ODS. Nová předsedkyně také zdůrazňuje, že TOP 09 není jen strana Prahy a velkých měst.

Liberálněji orientovaná Pekarová Adamová porazila konzervativnějšího Czernina o 15 hlasů. TOP 09 se jejím zvolením stala jedinou parlamentní stranou, v jejímž čele stojí žena. Zatímco vítězka měla Pospíšilovu podporu, za Czerninem stál zejména jeden za zakladatelů TOP 09, Miroslav Kalousek. TOP 09 volbou ale nakonec prakticky vykonala Kalouskovu myšlenku, že oba kandidáti na předsedu by měli v čele strany vytvořit tandem s cílem učinit TOP 09 čitelnější a atraktivnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…