V Luhanské oblasti prý pro samostatnost hlasovalo 96 procent lidí

12.05.2014 9:08

Podle předběžných výsledků se v nedělním referendu v Luhanské oblasti vyslovilo pro samostatnost regionu kolem 96 procent hlasujících. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na informaci volební komise. Volební účast překročila 80 procent.

V Luhanské oblasti prý pro samostatnost hlasovalo 96 procent lidí
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Podle místopředsedy luhanské volební komise Alexandra Malychina budou konečné výsledky k dispozici po 10. hodině SELČ. „Dokončeno není sčítání hlasů v severních okresech Luhanské oblasti, kde Národní garda během hlasování blokovala volební místnosti s použitím obrněných transportérů," oznámil novinářům. V oblastním centru Luhansku se k urnám údajně dostavilo 70 procent oprávněných voličů, celkem v Luhanské oblasti kolem 81 procent.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prohlásil, že Kyjev referendum na východě Ukrajiny neuzná. „Hlasování pod hlavněmi samopalů nebude právně závazné," řekl prezident. „Fraška, kterou teroristé a separatisté označují za referendum, není ničím jiným, než propagandistickou zástěrkou vražd, únosů, násilností a dalších těžkých zločinů," dodal.

Vyhlášení nezávislosti Doněcké a Luhanské oblasti bude mít podle Turčynova ničivé následky pro tamní ekonomiku, což se negativně odrazí na životě místních obyvatel. „Referenda zinscenovalo ruské vedení, jehož cílem je totálně destabilizovat situaci na Ukrajině, zmařit prezidentské volby a svrhnout státní moc," konstatoval prezident. „Tato propagandistická fraška nebude mít žádné právní následky kromě trestní odpovědnosti jejích organizátorů," poznamenal.

Ministerstvo zahraničí : Většina obyvatel Luhanské a Doněcké oblasti nehlasovala

Ukrajinská vláda bude ale podle Turčynova „vést dialog s těmi lidmi na východě Ukrajiny, kteří nemají krev na rukou a jsou odhodláni hájit své cíle a svá přesvědčení zákonnými prostředky".

Své stanovisko k referendu v Doněcké a Luhanské oblasti dnes zveřejnilo i ukrajinské ministerstvo zahraničí. Hlasování je podle něj dílem teroristických band vyškolených a vyzbrojených v Rusku. Právně je referendum podle ukrajinské diplomacie „nicotné", protože jeho organizátoři vědomě porušili ukrajinskou ústavu a ignorovali i výzvy ukrajinské vlády a mezinárodního společenství.

„Většina ukrajinských obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti nepodléhá těmto zlovolným akcím a zločinných 'hlasovacích lístků' se nedotkla," uvádí se v prohlášení.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…