V Oděse je prostě upálili? Fašistický výrok, sekl mezi lidmi prezident Miloš Zeman diplomata Bartušku

28.04.2015 20:11

Prezident Miloš Zeman v úterý zahájil třídenní návštěvu Středočeského kraje. Během zbylých dvou dnů navštíví například Milovice, základnu taktického letectva Čáslav nebo Brandýs nad Labem. Během úterní podvečerní debaty s občany v Rakovníku se Zeman vyjádřil mimo jiné k adopci dětí homosexuálními páry.

V Oděse je prostě upálili? Fašistický výrok, sekl mezi lidmi prezident Miloš Zeman diplomata Bartušku
Foto: Hana Brožková (KPR)
Popisek: Miloš Zeman při zahájení návštěvy svého rodného Středočeského kraje

Během prvního dne návštěvy Středočeského kraje měli občané možnost diskutovat s prezidentem pouze na jednom místě, v Rakovníku na Husově náměstí, kam i přes deštivé počasí dorazily zástupy lidí.

Během reakcí na dotazy přítomných lidí reagoval český prezident také na nedávné výroky diplomata Václava Bartušky, které kritizoval i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Bartuška totiž v souvislosti s Ukrajinou prohlásil, že je lepší upálit nějaké lidi, než riskovat válku.

„Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé,“ řekl Václav Bartuška na webu Neovlivní.cz.

Miloš Zeman na rakovnické debatě s občany tato slova důrazně odsoudil a označil je za fašistická. „Toto, chcete-li konkrétní případ, je opravdu fašistický výrok,“ uvedl prezident Zeman s tím, že podle něho jde o úlet jednotlivce. Že by v Česku existovalo nějaké organizované, vlivné a mocné fašistické hnutí, které by navíc v čele mělo silného vůdce, prezident odmítl.

V Rakovníku nebyla řeč pouze o „fašistickém výroku“ diplomata Bartušky. Další z tazatelů se na prezidenta Zemana obracel s otázkou týkající se adopce dětí homosexuálními páry.

Odborníci podle Zemana říkají, že přirozený rodinný model je model otce a matky. „Ne dvou otců, ne dvou matek. Cituji pouze odborníky, já jsem si to nevymyslel. Ale znova opakuji, kdyby došlo na lámání chleba a to dítě mělo zůstat v kojeneckém ústavu nebo v dětském domově, tak bych se takové adopci nebránil,“ sdělil Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…