V Praze bude dražba Havlových zvonků, peníze půjdou na zvon Václav

11.12.2016 6:14

V Žižkovském divadle Járy Cimrmana se dnes bude dražit prvních 15 z 30 zvonků, které od srpna putovaly mezi lidmi, kteří mají společné vzpomínky s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem nebo na něj vzpomínali. Výtěžek z aukce půjde na odlití zvonu Václav, který se má příští rok rozeznít v kostele sv. Havla na pražském Starém Městě a má připomínat Havlův odkaz. Další benefiční prodej zvonků bude 18. prosince v budově Nové scény Národního divadla, sdělila ČTK Soňa Keppertová z Nadace Charty 77, která sbírku na zvon pořádá.

V Praze bude dražba Havlových zvonků, peníze půjdou na zvon Václav
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Zvonky se dostaly například do rukou Dagmar Havlové, Ivana Havla, Medy Mládkové, Marty Kubišové, Zdeňka Svěráka, Jiřího Bartošky nebo Ladislava Špačka. Od nich pak putovaly k dalším lidem, včetně těch, kteří bývalého prezidenta neznali osobně. Některé kusy se dostaly i do Ameriky nebo na Slovensko. Nejdelší cestu podle Keppertové urazil ale zvonek číslo 27, který začínal u někdejšího šéfa Havlovy kanceláře Iva Mathé. Cestování zvonků je doloženo na webu spolu se vzkazy jednotlivých jejich držitelů.

Počátkem prosince se zvonky začaly vracet do nadace, která první část z nich spolu s Přenosnými rozhlednami Járy Cimrmana dá do dnešního benefičního prodeje. Dva zvonky jsou už nyní lidem k dispozici ve vestibulu Nové scény Národního divadla, kde si jimi mohou až do poslední adventní neděle zazvonit a přispět do veřejné sbírky na zvon Václav.

Náklady na odlití a umístění zvonu jsou předběžně vyčísleny na zhruba 850.000 korun. Podle webu sbírky je zatím vybráno přes 808.000 korun.

Zvon pro Havla se odlévá v Rakousku, podle organizátorů české zvonařské firmy nemají zkušenosti s litím zvonu požadované konstrukce. Zvon bude umístěn v jižní věži kostela, kde chybí od druhé světové války. Původně tu byl zvon stejného jména, tedy Václav, ale byl zrekvírován za první světové války a jeho nástupce nepřečkal druhou světovou válku. Václav bude viset v kostele sv. Havla spolu s nejstarším pražským zvonem Marií, který je z roku 1455.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…