Václav Klaus učinil vážný krok proti imigrantům. Právě spustil vlastní petici

05.09.2015 11:14

Bývalý prezident Václav Klaus inicioval novou petici proti imigraci. Dokument, který v sobotu představil na briefingu na výstavišti v Lysé nad Labem, vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. Volá také po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků nebo dodržování platných smluv v azylové politice a odmítnutí nátlaku na jejich změny, které by usnadnily další imigraci. Prezident také kritizoval českou vládu za malou aktivitu při řešení uprchlické krize. Proti tomu se ale následně ohradil premiér. Webové stránky, na nichž je petice umístěna, se krátce po svém spuštění staly terčem útoku hackerů.

Václav Klaus učinil vážný krok proti imigrantům. Právě spustil vlastní petici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Iniciativu mohou lidé podpořit na webových stránkách, Klaus je prvním signatářem. Jak ale v Lysé nad Labem vysvětlil, důvodem k založení petice byly i výzvy od četného počtu občanů, kteří ho žádali, aby se postavil do čela iniciativy, která by byla protiváhou nedávné výzvy vědců a akademiků proti xenofobii a strachu ve společnosti. "Říkali mi: udělejte něco, aby nezůstala jenom ona výzva našich kvazivědců a kvaziakademiků. Nesouhlasíme také s tím, aby různé elitářské skupiny skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých morálních autorit byly vydávány za normu veřejného mínění," vysvětlil exprezident.

"Nechceme dále pasivně přihlížet, jak naši ústavní činitelé, vláda, političtí představitelé ztrácejí čas a v téhle osudové chvíli otálejí," citoval Klaus z prohlášení, které petici doprovází.

Masová migrace podle textu výzvy představuje vážné ohrožení stability Evropy, jednotlivých členských zemí EU i ČR. "Chtěl bych zdůraznit, že nejsme lhostejní k utrpení tisíců lidí, kteří jsou produktem válek či podobných katastrof, ale - a to je strašně zásadní - odmítáme manipulaci veřejným míněním vytvářením falešného pocitu solidarity s těmito migranty," prohlásil Klaus.

Česká vláda podle iniciativy dostatečně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí. Obavy veřejnosti z migrace by z oficiálních míst by mohly být bagatelizovány. "Různé elitářské politické skupiny - skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých mravních autorit - jsou naproti tomu vydávány za normu veřejného mínění," tvrdí petice.

Stále si myslíme, že imigranti jsou daleko. Nejsou, pane premiére

„Já jsem si po cestě přečetl rozhovor premiéra (Bohuslava Sobotky pozn. red.), kde posunul rétoriku proti předchozím týdnům. Na otázku, zda hodlá zasahovat podobně jako v Maďarsku, řekl, že nic takového nám nehrozí. A to považuji za důvod vydávat takovou petici. Možná si řada z vás vzpomíná, když nastaly problémy Řecka, bylo to daleko, pak se problémy přesunuly do Srbska, to bylo daleko, pak do Maďarska, to je taky daleko. Když byla obléhána budapešťská nádraží, bylo to daleko. Tvrdit, když míří na Vídeň, že je času dost na jakákoli opatření, se nám zdá nezodpovědnou politikou, kterou si občané České republiky nezaslouží.

Rozčílená vláda

Premiér Sobotka v sobotu dopoledne reagoval na Klausovu petici s tím, že očekává do budoucna k tématu migrace vznik dalších petic. „Ještě se budou i do budoucna objevovat petice, které se týkají migrace. Je to věc, která společnost zasahuje. Lidé o tom přemýšlí, diskutují o tom doma u večeře, v hospodách, i práci. To, co dnes představil pan Václav Klaus, debatu nikam neposouvá,“ uvedl Sobotka. Zdůraznil také, že petice uprchlickou krizi neřeší, ale jsou potřeba "jasné kroky a jasné činy na úrovni celé Evropské unie".

Stejně tak kritiku Klause odmítl další člen vlády, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat," řekl Chovanec novinářům během sobotního jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. "Tato vláda dělá maximum pro to, aby Česká republika nedopadla jako okolní státy a uprchlíci byli vidět na veřejných prostranstvích, byli vidět na nádražích v zuboženém stavu," podotkl.

Na iniciativu reagoval i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který ji považuje za vlamování se do otevřených dveří.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Petici podpořil prezident

Naopak podporu Klausově petici vyjádřil prezident Miloš Zeman. Ten během návštěvy čínského historického města Wu-čen, kde v neděli zakončoval svou státní návštěvu Číny, českým novinářům sdělil, že petici proti imigraci podporuje. "Ano, v tomto se s Václavem Klausem shodnu. Svůj názor na imigraci jsem už několikrát jasně vyslovil," konstatoval prezident po projížďce lodí.

Klausovu petici napadl hacker

Internetové stránky, na kterých je umístěna petice, čelily podle provozovatelů útokům hackerů i snahám o manipulaci s podpisy. Během soboty zaznamenali více než dvacítku pokusů o prolomení stránek. Průběžně se pracuje na dalším zabezpečení a odstraňují se i smyšlené podpisy pod výzvou, uvedl k tomu Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

"Čelili jsme více než dvaceti seriózním pokusům o 'hack' a prolomení stránek. Jsou to seriózní, vážné útoky. Nejsou to jenom útoky nějakých studentů, kteří se nudí," uvedl Macinka. Web má podle něj standardní zabezpečení a administrátoři také poznají, když například někdo uměle navýší počet podporovatelů uvedením smyšlených jmen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…