Válečné zločiny. Mučení. Ale genocida? „Nenašli jsme důkazy,“ zní z OSN

17.03.2023 9:35

V době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přislíbil světu i Ukrajincům, že žádný ruský zločin spáchaný na Ukrajině a na Ukrajincích nezůstane nepotrestán, přichází OSN se zprávou, že podle vyšetřování dochází na Ukrajině nejen ke krádežím dětí, ale k mnoha dalším válečným zločinům. Např. k pověstnému „telefonování Putinovi“. OSN prý ale zatím nenašla dostatek důkazů k tom, co tvrdí ukrajinská vláda, že by na Ukrajině docházelo ke genocidě.

Válečné zločiny. Mučení. Ale genocida? „Nenašli jsme důkazy,“ zní z OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce nazvaná Vidíme jasně, co je třeba udělat k prvnímu výročí ruského vpádu na Ukrajinu

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Vyšetřovatelé nezávislé mezinárodní komise pro Ukrajinu vybavení mandátem OSN tvrdí, že se Rusové na Ukrajině dopouštějí mnoha válečných zločinů. Mučí lidi. Ale nejen, že mučí lidi, ale ještě nutí rodinné příslušníky mučených, aby to sledovali. Znásilňují a nutí blízké znásilňovaných, aby se na to dívali. Nutí lidi pobývat v jedné místnosti s mrtvými. Rusové také kradou ukrajinské děti. Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusové ukradli minimálně 16 tisíc ukrajinských dětí. Podle OSN páchají i další válečné zločiny.

O zprávě vyšetřovací komise OSN informuje agentura Reuters.

Rusové prý Ukrajince mučí i šoky elektrickým proudem, přičemž k tomu využívají vojenské telefony. Proto se pro toto mučení vžilo označení „volání Putinovi“.

„Probíhající ozbrojený konflikt na Ukrajině má zničující účinky na různých úrovních,“ řekl na tiskové konferenci Erik Møse, předseda komise a také bývalý soudce norského nejvyššího soudu a Evropského soudu pro lidská práva. „Lidské ztráty a všeobecná neúcta k životu civilistů... jsou šokující.“

Server katarské televize Al - Džazíra uvedl, že mezi válečné zločiny nezávislá komise zařadila také ruské útoky na ukrajinskou energetickou síť v období před zimou a v zimě samotné.

Møse však také prozradil, že prozatím se nepodařilo najít dost důkazů pro to, aby bylo možné říct, že na Ukrajině dochází ke zločinu genocidy obyvatelstva. Hledání takových důkazů však podle předsedy pokračuje.

Také server Ukrajinská pravda, jejíž informace převzal i server Yahoo, upozornila, že vyšetřovací komise prozatím nenašla dost důkazů podporujících tvrzení, že na Ukrajině dochází ke genocidě tamních obyvatel.  

Møse konstatoval, že během vyšetřování komise naznala, „že existují některé aspekty, které mohou vyvolávat otázky ohledně tohoto zločinu... (tj. zločinu genocidy – pozn. red.), ale zatím jsme zde nedospěli k jednoznačnému závěru“.

Existující osmnáctistránková zpráva je založena na více než 500 rozhovorech, satelitních snímcích a návštěvách zadržovacích míst a hrobů. Zpráva bude v pondělí předložena Radě OSN pro lidská práva v Ženevě.

Ukrajinská strana trvá na tom, že ke genocidě Ukrajinců skutečně dochází.

Komise prý také zjistila, že ukrajinské síly se dopustily „malého počtu přestupků“, včetně toho, co se zdálo být nevybíravými útoky a mučením válečných zajatců. Tyto informace komise ukrajinská strana nijak nekomentovala.

Ruská strana vytrvale popírá, že by na Ukrajině páchala zvěrstva a útočila na civilisty či mučila civilisty.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Rusko podobná obvinění slýchá pravidelně. Pokud budou vyšetřovatelé objektivní, „pak jsme připraveni analyzovat konkrétní případy, odpovídat na otázky, poskytovat data, statistiky a fakta. Ale pokud jsou zaujatí, pokud představují pouze jeden úhel pohledu, ... pak nemá smysl na tyto zprávy reagovat,“ prohlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prasárna Ukrajinského režimu se snaží zase svalit na Rusko!! Ukrajinci jsou profesionální lháří!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserychlý CZEXIT , 17.03.2023 10:22:01
Každý normální přece ví, co se dělo na Ukrajině od r.2014! Mnohé vesnice i města čekají, až budou osvobozena Ruskou armádou, jsou důkazy, jsou videa. A mám pocit, že budou i další území na Ukrajině, které bude chtít referendem patřit pod Rusko, nikdo nemá zájem o fašismus!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…