Válka o ČT: Prošel Dvořákův úhlavní rival. Lipovská je blízko. A z dalších čísel je opozici velmi zle

11.03.2020 16:01

Dokonáno jest, tedy tak napůl. Poslanci a poslankyně přistoupili k volbě nových členů Rady ČT. Členem Rady ČT se stal např. olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr, kterému jeho spoluhráči pro jeho ohebnost přezdívali „guma“. Ale není vše hotovo. Poslancům se nepodařilo zvolit všechny členy. Přesto schůzi raději ukončili a kvůli obavám z možného šíření koronaviru opustili poslanecké lavice.

Válka o ČT: Prošel Dvořákův úhlavní rival. Lipovská je blízko. A z dalších čísel je opozici velmi zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Členové dolní komory Parlamentu splnili svou povinnost a absolvovali volbu nový členů Rady ČT. Jak to nakonec dopadlo? Řídili se poslanci hnutí ANO doporučeními svého kolegy Stanislava Berkovce a volili členy Rady ČT podle toho, zda budou ochotni jít na ruku hnutí ANO, či nikoliv?

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Předseda volební komise konstatoval, že vydáno bylo 175 volebních lístků a ke zvolení do Rady ČT či ČRo bylo třeba 88 hlasů. Marek Pokorný, který získal 135 hlasů, se stal členem Rady Českého rozhlasu. Jedno křeslo člena Rady ČRo zůstalo neobsazeno a ve druhém kole se o něj utkají Hana Dohnálková (77 hlasů) a Jaroslav Šebek s 25 hlasy.

Do Rady ČT byli v prvním kole zvoleni tři členové z šesti – Roman Bradáč s 97 hlasy, Pavel Kysilka s 88 hlasy a Jiří Šlégr s 89 hlasy. Do druhého kola podle Kolovratníka postoupili Ivan Douda se 49 hlasy, Zdeněk Holý s 53 hlasy, Michal Klíma s 57 hlasy, Hana Lipovská s 83 hlasy, Pavel Maticha se 77 hlasy a Lubomír Veselý známý jako Luboš Xaver Veselý s 57 hlasy.

Roman Bradáč se nijak netajil tím, že by ČT rád vedl poněkud jinak než Dvořák. V minulosti proti němu kandidoval. Stanislav Berkovec ve svém „kádrovacím e-mailu“ svým kolegům, jak ho popsali především poslanci opozice, uvedl, že se nedá očekávat, že by Bradáč táhl za jeden provaz s Petrem Dvořákem, a proto je vhodnou osobu ke zvolení do Rady ČT.

Poté se slova chopil lidovecký poslanec Jan Bartošek, který se tematicky odklonil od volby členů rady a za lidovce vyzval vládu, aby prodloužila možnost čerpání tzv. ošetřovného pro rodiče dětí do deseti let, a to po celou dobu uzavření škol. A v případě, že jsou oba rodiče těchto dětí osobami samostatně výdělečně činnými, aby ošetřovné dostávali též, a to ve výši 100 procent vyměřovacího základu. Stejně tak by podle lidovců měla vláda připravit plán kompenzací pro zaměstnavatele.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Po Bartoškovi se k řečnickému pultíku postavil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a kvůli obavám z možného šíření koronaviru oznámil vyřazení všech dalších jednacích bodů a schůzi ukončil.

„Vzhledem k jednomyslnému rozhodnutí grémia Poslanecké sněmovny já navrhnu vyřazení všech zbývajících bodů a ukončení této schůze. Děkuji všem kolegům z grémia za konstruktivní debatu. Ta rizika jsou skutečně vysoká, jak jsme konstatovali. V případě, že by se ta nákaza projevila zde v Poslanecké sněmovně, v karanténě by se ocitli i ministři vlády, členové Bezpečnostní rady státu a za této situace skutečně není rozumné pokračovat v této schůzi,“ uvedl Vondráček.

V případě, že se situace zhorší, poslanci se mohou sejít a přijmout taková legislativní opatření, která pomohou občanům České republiky.

Není přitom bez zajímavosti, že zatímco řada zaměstnanců bude v době karantény pobírat plat ve výši 60 procent. Poslanci budou dostávat plat v plné výši, protože poslanci budou dál pracovat, jen zvolí např. cestu videokonferencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…