Váš příběh připomíná pohádku... ČT zpovídala Čaputovou před jejím novým sídlem

31.03.2019 14:56

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poskytla rozhovor ČT. Prozradila, co se pokusí udělat jako nová hlava státu. Zmínila i českého prezidenta Miloše Zemana.

Váš příběh připomíná pohádku... ČT zpovídala Čaputovou před jejím novým sídlem
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

Zuzana Čaputová byla deset měsíců v kampani a po těchto deseti měsících došla až k jejímu vítěznému závěru. Cítí prý velikou zodpovědnost.

„Já to vnímám jako mandát, které je důležitý v této době a této krajině. Často jsem připomínala, že jde o obnovu důvěru v politiku a v politiky. Pokud se nepodaří stavět alespoň na těch zbytcích důvěry v politiky, kterou veřejnost v politiku ještě má, může získat navrch extremismus a antisystém,“ podotkla budoucí prezidentka.

Hodlá se obracet i k lidem, kteří ji nevolili, protože problémy, o kterých hovořila ve volební kampani, ovlivňují i tyto občany. Prý se jim jen bude snažit říct, že chce problémy řešit konstruktivně a ne s pomocí šíření strachu. „Pro mě je klidná rozmluva přirozenější než strašení, hrozby a zvyšování hlasu,“ zdůraznila.

Znovu také potvrdila, že expremiéra Roberta Fica nejmenuje do Ústavního soudu Slovenské republiky, pokud by do této instituce kandidoval. Ale jmenovala by Roberta Fica premiérem? „Na to říkám, že ano,“ uvedla s tím, že by respektovala vůli voličů, pokud by rozdali karty tak, že Fico bude schopen sestavit vládu.

Pár slov pronesla i na adresu česko-slovenských vztahů. „Je třeba zachovat tu kontinuitu dobrých vztahů s plným respektem k názorům pana prezidenta (Zemana),“ řekla dáma. Prozradila na sebe, že v Česku má ráda např. Český Krumlov a ráda sem jezdí.

Stranou její pozornosti nezůstala ani spolupráce zemí Visegrádské čtyřky. Je připravena komunikovat s partnery z V4, ale zároveň je odhodlána do jisté míry navázat i na práci končícího prezidenta Andreje Kisky a zdůrazňovat ukotvení Slovenska v západních strukturách.

Jako prezidentka bude hledat v politice kompromisy. Ty je ochotná hledat při řešení problémů, ale měla by sama velký problém, kdyby musela sáhnout k nějakému hodnotovému kompromisu.

Nehodlá ale zapomínat ani na svou rodinu. Je matkou dvou dospívajících dcer a matkou bude vždy na prvním místě. Mezi prezidentkou a matkou bude balancovat.

Má prý také přítele a bude zvažovat, zda ho bude brát na některé státní cesty nebo zda dá přednost kupříkladu svým poradcům v zahraničněpolitické oblasti. Konkrétní poradce si prý teď vybere.

„Váš příběh připomíná pohádku," řekl moderátor Michal Kubal s poukazem na prezidentčin raketový vzestup z počátku roku. Čaputová údajně počítá i s tím, že některé voliče zklame, protože do ní možná vkládají až příliš mnoho očekávání. Prezidentské kompetence však mají své limity a Čaputová si je vědoma toho, že bude muset spolupracovat s dalšími lidmi a přistupovat na kompromisy.

A kdy si řekne, že se jí jako prezidentce daří? „Budu ráda, když se mi podaří dobře naplnit své jmenovací pravomoci, když se mi podaří posílit nezávislé justice. A budu ráda, když budou mít Slováci pocit určité spokojenosti a jistoty.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …