Velká hra o vlivného Zimolu. Starým kmotrům na jihu prý došly peníze. Na pozadí Babiš, Faltýnek a jméno z ODS, které kdysi znamenalo moc

07.04.2017 17:17

EXKLUZIVNĚ „Ta stará dobrá hra je okoukaná. Nediv se, brácho, kdekdo ji zná,“ zpívá kapela Chinaski ve svém hitu Drobná paralela. Jenomže i staré hry mají svá pravidla a postupy. Podobně jako v Jihočeském kraji. V tomto regionu, o němž se dlouhé měsíce až tak nemluvilo, se začaly dít věci. Abychom použili osvědčenou fotbalovou hantýrku, řekneme, že „stará dobrá jedenáctka“ kolem kmotrů ODS a někdejšího pověřeného šéfa této partaje je zpět a znovu se snaží rozdávat žluté a červené karty.

Velká hra o vlivného Zimolu. Starým kmotrům na jihu prý došly peníze. Na pozadí Babiš, Faltýnek a jméno z ODS, které kdysi znamenalo moc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

Jen za poslední týden oznámil konec ve Sněmovně dlouholetý poslanec Jeroným Tejc, kandidovat znovu do dolní komory Parlamentu už nehodlá ani bývalá nejvyšší státní zástupkyně a posléze ministryně spravedlnosti Marie Benešová. A nedobrovolně možná bude muset skončit kvůli kauze s odměnami pro ředitele jihočeských nemocnic i jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z mála úspěšných politiků ČSSD v loňských krajských volbách. Byť každý z nich pochází z jiného kraje a má úplně jiný politický životopis, všichni tři poslední měsíce kritizovali stranické špičky. Píše o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Tento článek berme jako vyústění několik měsíců trvajících sporů. Pro jejich pochopení se musíme vrátit do období posledních krajských voleb, v nichž socialista Zimola vyhrál a získal hned patnáct mandátů. Druhé ANO o tři méně. Již tehdy měla naše redakce řadu přímých svědectví, že dění na kraji by mělo být v režii dříve vlivného kmotra ODS Pavla Dlouhého. Připomeňme, že v dubnu 2012 upozornil Janek Kroupa v MF Dnes na podivné toky na soukromých účtech Dlouhého manželky. Janě Dlouhé, ženě v domácnosti, přibylo v letech 2007-2011 na účet 45 miliónů korun, zejména od Rybářství Třeboň, které získalo několik státních dotací a v jehož představenstvu její manžel působil.

Časopis Respekt pro změnu v roce 2013 informoval, že tamní politik, bývalý ministr průmyslu a obchodu Nečasovy vlády Martin Kuba „měl léta pověst loutky místního kmotra Pavla Dlouhého“. Tolik návrat do minulosti. Ta je však pro současnost velice důležitá. Právě v režii Dlouhého a Kuby, kdysi vlivných politických bossů, prý měla vítězná ČSSD skončit v opozici: vládnout mělo především ANO a ODS. Místní lidé vesměs shodně považují jihočeské ANO za dvojku ODS. Připomeňme, že tamní ANO vede poslankyně Radka Maxová. Také marně vzpomínáte, o koho jde? Stačí si pustit snímek (59. minuta) Matrix AB, kdy na sněmu hnutí za Andrejem Babišem přichází jeden z jihočeských politiků a debatuje na téma paušální daně. Citujme jeho slova: „A já to nemůžu řešit s Maxovou, protože s prominutím, to je debil, ta ženská… Vona v životě nic nedokázala a bouchá do stolu jako malá holka.“ Pomyslný bubínek podle všech zainteresovaných drží v rukách právě exministr Kuba, potažmo někdejší vlivný kmotr Dlouhý.

Tolik protagonisté současného příběhu.

Dejme nyní slovo pozorovateli místního dění a jednomu z účastníků všech vyjednávání. Jeho identitu nebudeme odhalovat, ale můžeme říci, že nejde o člena ČSSD. O to je jeho pohled zajímavější. „Za prvé – ODS ucítila příležitost návratu na politickou scénu. Za druhé, za poslední roky management Jihočeských nemocnic zrušil nevýhodné smlouvy v řádech desítek milionů korun ještě z dob ODS. K tomuto ale potřebovala ODS partnera. Ještě před krajskými volbami si partnery našli ve vedení jihočeského ANO. Volby se jim vyhrát nepodařilo. Povolební vyjednávání nezvládli, protože spojení ODS a ANO proti vítězi ČSSD kritizoval přímo Andrej Babiš. Nastala proto třetí fáze, mediální útoky, anonymy, odposlechy, jejichž cílem je najít záminku pro shození koalice a převzetí Jihočeských nemocnic. Mimochodem – tolik kritizované nastavení odměn ředitele nemocnic pochází ještě z doby hejtmana Jana Zahradníka a stejně nastavené odměny má i nově dosazený člen vedení nemocnic za ANO, bývalý asistent paní Maxové, pan Novák. Paní Maxová a Kozlová (1. náměstkyně hejtmana, pozn. red.) si asi opravdu neuvědomují, jaké kmotry v osobě Martina Kuby tahají z politických hrobů,“ uvedl náš zdroj. I v tomto případě je nutné připomenout dění. 

ParlamentníListy.cz byly před časem upozorněny na jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje, kde došlo i na téma vysokých odměn předsedy představenstva krajské společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhy, jehož jméno je v poslední době spojováno s tamním sociálnědemokratickým hejtmanem. Ten si nechal od Bláhy postavit rekreační dům, ačkoli je vše úředně psané právě pod jménem předsedy představenstva Jihočeské nemocnice. Doposud se vědělo pouze o "milionech" pro Bláhu. Náš zdroj odhalil, že podobné sumy, které dříve vymyslela a dělila ODS, berou i zástupci ANO.  Zimola sám se ke kauze vyjádřil opakovaně slovy, že jde o komplot a snahu o jeho svržení.

Až doposud měl hejtman pozici jasnou. Stála za ním výrazná část ČSSD, dařilo se mu v průzkumech popularity a opřít se mohl také o Andreje Babiše. Ten si Zimolu chválí. Podle kuloárních zjištění a Babišových slov „na věci nesere a drží slovo“. O to větší překvapení nastalo ve čtvrtek, kdy šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek obcházel celou řadu kolegů napříč politickým spektrem (z důvodu ochrany našich zdrojů je nebudeme jmenovat) a přesvědčoval je, že Zimola skončil a musí být odvolán. Dodejme férově, že Faltýnek má na podobné kroky právo a všem dotyčným to řekl z očí do očí. Na naše dotazy už ale nereagoval. „Využití Faltýnka v kauze je pouze kouřová clona,“ sdělil nám jeden z přímých účastníků jednání.

ODS ztratila vliv, on prý také. Pavel Dlouhý

K těm na jihu Čech dochází poslední dobou často. O jednom takovém jsme se dozvěděli. Měl tam být za ODS Martin Kuba, za ANO Radka Maxová a rovněž lidovec Bartošek. První dva ParlamentnímListům.cz potvrdili, že se (zřejmě ne příliš formálního) jednání zúčastnili, lidovec Bartošek nejprve mlčel a odkazoval na svého asistenta, později nám poradil sledovat tiskovou konferenci. Tuhle „božskou“ radu jsme si k srdci nevzali. Co přesně se tedy na jednání probíralo, tak nevíme. Dodejme, že za hnutí ANO o něm nevěděla ani většina členů. „Nic nám neřekla, Bartoška vůbec neznám, s Kubou jsem se nebavil, o Dlouhém vím, ale to je historie, pravěk,“ řekl natvrdo jeden z babišovců na kraji.

Na jedné straně tak stojí tvrzení, že (kmotrům) ODS v uvozovkách došly peníze a chtějí tudíž znovu k moci. Zajímají je podle všeho především stavby a zdravotnictví. Všechny naše zdroje shodně uvedly jméno exministra Kuby a Pavla Dlouhého. Na straně druhé je tu jasný příklad, že blízký spolupracovník hejtmana vydělával miliony prakticky z veřejných prostředků. Avšak stejně kasírovali i lidé z jiných stran a hnutí.

Že ale ODS díky Zimolovi vypadla ze hry, je víc než jasné při pohledu na někdejší uspořádání. První krajské volby v roce 2000 vyhrála ODS a krajským hejtmanem se stal Jan Zahradník. V krajských volbách v roce 2004 ODS taktéž drtivě zvítězila (získala 44,19 procenta hlasů), hejtmanem zůstal Jan Zahradník. V krajských volbách v roce 2008 zvítězila ČSSD, ve vedení kraje se vytvořila velká koalice ČSSD a ODS a hejtmanem se stal Jiří Zimola. Po krajských volbách v roce 2012 vytvořila vítězná ČSSD koalici s KSČM a hejtmanem byl znovu zvolen Jiří Zimola, v jedenáctičlenné radě obsadili zástupci ČSSD osm míst a zbylá tři připadla komunistům. Aktuálně se na vedení kraje podílí ČSSD, ANO a Jihočeši 2012.

Redaktory tohoto materiálu můžete kontaktovat na adrese: t.novy(zavinac)ParlamentniListy.cz a B.Richterova(zavinac)ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…