Velvyslanci zemí EU potvrdili prodloužení sankcí proti Rusku

18.12.2015 20:49

Velvyslanci členských zemí Evropské unie dnes vpodvečer odsouhlasili půlroční prodloužení evropských hospodářských sankcí proti Rusku, spuštěných loni kvůli ukrajinské krizi. Plyne to z informací ČTK získaných z diplomatických kru­hů.

Velvyslanci zemí EU potvrdili prodloužení sankcí proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Sankce pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl. Evropská unie opatření spojuje s ruským přístupem k řešení situace na východě Ukrajiny a podílem Moskvy na plném prosazení mírových dohod z Minsku. Rusko v odvetě na uvalené sankce zakázalo dovoz některých druhů evropského zboží.

Dnešní rozhodnutí zástupců členských zemí EU mohou hlavní města ještě případně písemně zvrátit, čas na to mají do pondělního poledne. Jinak budou sankce, které by bez prodloužení končily na konci ledna, trvat do konce července příštího roku.

O rozruch se před několika dny postarala Itálie, která požádala o odklad rozhodnutí sankce prodloužit. Italové chtěli, aby se o věci rozhodlo až po dnešním unijním summitu. Na summitu samotném ale dávali diplomaté jednoznačně najevo, že v otázce prodloužení sankcí panuje mezi státy osmadvacítky shoda.

Sankce mají negativní dopad nejen na Rusko, ale i na hospodářské výsledky zemí Evropské unie. Jen Německo počítá letos s poklesem objemu vývozu do Ruska o 8,5 miliardy eur (230 miliard Kč). Už loni klesl německý export do Ruska o 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč).

Východní výbor německého hospodářství (OA), zájmová organizace podniků obchodujících se zeměmi východní Evropy, už vyjádřil zklamání z rozhodnutí prodloužit sankce vůči Moskvě.

„Poté, co ruská vláda v uplynulých měsících vyslala signály deeskalace, jsme si od šéfů vlád EU slibovali mnohem více odvahy začít s Ruskem jednat,“ uvedl předseda OA Eskhard Cordes. Evropská unie podle něj zcela přehlíží fakt, že k naplňování minských dohod musí výrazně přispět i Kyjev, například ústavní reformou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…