Vláda zcela selhala. Máme tu vlastní krizi, zahájil Sobotka konferenci

12.11.2011 10:33

AKTUALIZOVÁNO Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zahájil sobotní programovou konferenci své strany, kde má být mimo jiné upravena podoba levicových reforem. Ve své řeči kritizoval chování vládních stran, mluvil o nutnosti zavést sociálně únosné reformy a navrhl investice mimo státy Evropské unie.

Vláda zcela selhala. Máme tu vlastní krizi, zahájil Sobotka konferenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řeční na programové konferenci strany

Sobotka zdůraznil, že vyspělý svět prochází velkou krizí. „Musíme pochopit, co se děje, abychom mohli správně reagovat. Krize souvisí s povahou sociální ekonomiky. Protesty projevují strach střední třídy o svoji budoucnost. Příčinou nespokojenosti je prudký vzestup rozdílu mezi příjmy nízkých a vysokých vrstev," řekl Sobotka na úvod konference v pražském hotelu Olympik.

Nejsme ostrovem stability, varuje Sobotka

Předsedovi sociální demokracie vadí, že ztráty soukromých institucí doprovází škrty na straně nízkopříjmových vrstev.

„Nejsme ostrovem stability. Máme taky vlastní krizi, která souvisí s pravicovou vládou. Naši političtí představitelé selhali, morálně. Nejsou schopni žádné promyšlené reakce na nastupující krizi. Lidé se tedy odvracejí od vlády," tvrdí Sobotka.

„Poslední sjezdy ODS a TOP 09 ukázaly, že jsou zcela odtrženy od reality. Musíme se z toho poučit. Naše demokracie se nesmí stát populistickou ani autoritativní," prohlásil.

SLEDOVALI jsme: Sněm TOP 09 a Kongres ODS


ČSSD chce zemi s vysokou kvalitou života a spravedlivé a sociálně únosné reformy

Vládní recept na krizi je prý špatný. Nenabízí žádnou pozitivní alternativu. Místo stability rozpočtu rostou dluhy. Lidé platí víc a víc, aby se měli hůř a hůř. Společnost je rozdělována. Za viníky problémů jsou pak označováni nejslabší a menšiny.

Problémy země lze vyřešit demokratickými volbami mezi tím, co nabízí pravice a levice. „Země potřebuje pozitivní vizi budoucnosti," tvrdí Sobotka.

„ČSSD chce přitažlivou zemi s vysokou kvalitou života, spravedlivé a sociálně únosné reformy, transparentní financování politických stran. Potřebujeme více spravedlnosti. Společnost nesmí tolerovat daňové úniky a ráje. Na reformách se musí podílet i podniky a lidé s vysokými příjmy," uvedl Sobotka ve své řeči.

ČR potřebuje investovat v ekonomikách mimo EU, například v Číně

Podle Sobotky hodlá sociální demokracie zrušit rovnou daň, obnovit sníženou sazbu DPH pro potraviny, tiskoviny, zruší druhý pilíř důchodové reformy a zavede sociální stát, který se ale nebude zadlužovat.

Cílem je dosažení vyrovnaných veřejných rozpočtů. Musíme podporovat zaměstnanost a tvorbu pracovních míst. Potřebujeme tedy zahraniční investice, ale i jinde než v Evropské unii. Podle Sobotky se jedná o rychle se rozvíjející ekonomiky Číny, Brazílie nebo také Ruska.

„Nežijeme a nebudeme žít v lehké době. Celá debata o programu sociální demokracie je otevřená, jak prohlašujeme. Dokládá to zveřejnění bodů našeho programu na internetových stránkách. Pasivita a arogance vlády má alternativu. Jsme jí my," uzavřel.

  • Kompletní projev předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ČTĚTE ZDE


Po projevu šéfa sociální demokracie už vystupovali pozvaní hosté jako předseda slovenské strany SMER-SD Robert Fico, filozof Václav Bělohradský, bývalá slovenská ministryně financí Brigita Schmögnerová, profesor Jiří Přibáň a další.

ParlamentníListy.cz budou i nadále sledovat programovou konferenci ČSSD a budou přinášet aktuální zprávy z místa dění.

SLEDUJEME: Konference ČSSD


Související:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…