Cukrárna funguje několik let kousek od metra Pražského povstání. Bývalá vicepremiérka Karolína Peake ji chtěla zrušit v rámci šetření vlády Petra Nečase.
Ministerstvo by se mělo starat o stravování zaměstnanců
„Ne, že by tam cukrárna nemohla být. Ale má to být čistě soukromý podnik, který podléhá konkurenci. A ne dotovaný státem,“ vysvětlovala na jaře Peake.
Záměr ovšem zarazil nový ministr vnitra Martin Pecina (SPOZ). Ten v létě rozhodl, že se nebude rušit divize stravování. Prý bude levnější, když bude úřad pro své zaměstnance vařit sám, než kdyby najímal gastronomickou firmu.
Podle Lidových novin ale před dvěma lety vyšla stejná analýza s odlišnými závěry. Ministerstvo prý mohlo uspořit až 100 milionů korun, pokud by se zbavilo jídelen a kantýn a pronajalo je firmám.
Zákusky zlevňují obědy v kantýně
Ředitel Zařízení služeb Roman Fidler, který zodpovídá za závodní kuchyni i cukrárnu, tvrdí, že by pronájem nic neušetřil. Obědy v jídelnách stojí od 20 do 30 korun a zlevňuje je zejména výroba zákusků.
autor: vfe