Vondra: Nechceme u nás vojáky USA? Slabošství

13.08.2020 8:32

„Babiš i jeho ministři mluví lyricky o tom, že s Pompeem probírali kybernetickou bezpečnost, byznys atd. Ale fakticky přijel Pompeo do Prahy kvůli Číně,“ píše na svém facebooku europoslanec a bývalý šéf české diplomacie Alexandr Vondra (ODS). Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dle něho přijel varovat zejména před firmou Huawei. Vedle tohoto konstatování se Vondra obul do kritiků americké vojenské přítomnosti u nás. „Slabošství,“ posteskl si.

Vondra: Nechceme u nás  vojáky USA? Slabošství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23671 lidí
Vondra sdělil, že ho do Senátu, kde americký ministr zahraničí hovořil, pozval jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS). „Jako europoslanec, navíc i doma v opozici, jsem dělal jenom ‚křoví‘ – společně s dalšími bývalými velvyslanci v USA,“ popsal, s tím, že dalšími přítomnými byli diplomaté Martin Palouš a Petr Kolář.

Uvedl, že návštěvu vysokého amerického činitele v naší republice považuje za důležitou, nad pozváním tedy příliš nepřemýšlel. „Tak jsem přerušil dovolenou na chalupě a na to ‚křoví‘ si rád zahrál,“ popsal.

Dále europoslanec napsal, že se „svět mění“ a je proto záhodno si vyslechnout, jak to reflektují Američané. „My naše spojenectví v NATO logicky poměřujeme životním zájmem mít jištěnou bezpečnost ve vztahu k Rusku. O něm přirozeně byla řeč. Chceme udržet NATO silné a Američany v Evropě – jsou to spojené nádoby, jedno nemůže fungovat bez druhého,“ hodnotí Vondra.

Všimnul si přitom, že nyní více vystupuje do popředí téma týkající se Číny.

„Babiš i jeho ministři mluví lyricky o tom, že s Pompeem probírali kybernetickou bezpečnost, byznys atd. Ale fakticky přijel Pompeo do Prahy kvůli Číně,“ míní politik.

Pompeo dle něho do Prahy přijel varovat před Huawei. „To bylo téma č. 1 i 2. ‚Ještě větší hrozbou (než Rusko) je Čína,‘ řekl v klíčové větě ve svém projevu v Senátu,“ citoval Vondra Pompea.

Pro nás to, dle jeho mínění, znamená, že „chceme-li si udržet bezpečnostní garance vůči Rusku, nesmíme brát varování k Číně lehkovážně“. „Tím spíš, že na rozdíl od Poláků, kteří kvůli Rusku posilují americkou vojenskou přítomnost přímo v Polsku (a dokonce za ni budou platit), my – kvůli svému slabošství – nic takového nechystáme,“ pravil Vondra.

Bývalý ministr zahraničí ČR v rozhovoru pro server Lidovky.cz k americké návštěvě popsal, že by ústředním motivem návštěvy mělo být varování před budováním sítí páté generace právě firmou Huawei.

„Za další, a to je podle mne klíčové, se mezi riziky objevují tři nové země – Čína, Rusko a Německo. O Rusku se píše více, ale myslím, že kontext Číny je mnohem významnější. Země, které Pompeo navštíví, navíc mají jednu společnou věc: Pokud vím, Slovinsko, Rakousko, Polsko ani Česko ještě nevydaly autoritativní rozhodnutí, jestli nepustí Huawei do sítí páté generace (5G),“ zmínil Vondra.

A věnoval se i vztahům USA s Německem či možné přítomnosti amerických sil u nás.

Mike Pompeo dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) se vyjádřil mj., abychom se při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany vyvarovali ruských a čínských státních firem. Naopak ocenění si od něho vysloužil Miloš Vystrčil (ODS) za to, že se chystá na přelomu srpna a září navštívit Tchaj-wan.

Rusko se podle Pompea v Evropě snaží podkopávat demokracii a bezpečnost pomocí dezinformačních kampaní a kybernetických útoků. Závažnější hrozbu však dle něho stále představuje Čína, jelikož využívá své nemalé ekonomické síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…