Vondra: Z Facebooku, Twitteru apod. jde strach. Zavděčí se Bidenovi, aby je nechal být

12.01.2021 7:54

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se vložil do sporu o zablokovaný účet Donalda Trumpa na Twitteru. Z toho, co předvádějí technologičtí giganti, jde podle něj velký strach.

Vondra: Z Facebooku, Twitteru apod. jde strach. Zavděčí se Bidenovi, aby je nechal být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Provozovatelé sociální sítě Twitter se rozhodli trvale zablokovat účet končícího prezidenta Donalda Trumpa. Sociální síť svůj krok odůvodnila prohlášením, že Trump porušoval její pravidla, když přispěl k vyvolání nepokojů ve Washingtonu. Jeho nejradikálnější příznivci vtrhli minulý týden do Kapitolu. Pět lidí zemřelo.

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí

Trumpa se však zastal nejvýznamnější ruský opoziční politik Alexej Navalnyj a konstatoval, že stejné argumenty používá kremelský vládce Vladimir Putin, když trvá na tom, že Navalného nelze pustit do médií.

Navalnyj uznal, že Twitter je soukromou společností, která může postupovat, jak uzná za vhodné, ale připomněl, že z Ruska a Číny jsou známé příklady soukromých firem, které se staly přisluhovači státu v cenzurování občanů.

Pokud jméno ‚Trump‘ nahradíte jménem ‚Navalnyj‘, dostanete z 80 procent stejnou odpověď z dílny Kremlu, proč moje jméno nelze zmínit v ruské televizi a neměl bych mít dovoleno účastnit se jakýchkoli voleb,“ podotkl Navalnyj.

Trumpův případ bude podle Navalného zneužíván autoritářskými režimy v Rusku i jinde na světě. Všude tam, kde budou chtít autoritářští vládci umlčet opozici, řeknou, „vždyť to je naprosto běžné, vždyť i Trump byl na Twitteru zablokován“.

Podotkl také, že mu na Twitteru chodí vyhrůžky smrtí ve velkém, a nikdo z vyhrožujících nebyl Twitterem zablokován.

Před přílišnou mocí sociálních sítí varovala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Své si k počínání sociální sítě Twitter řekl i europoslanec Alexandr Vondra, který dal jasně najevo, že z počínání technologických gigantů má strach. Stačí se podívat na to, jak tito technologičtí giganti vzali útokem síť Parler poté, co se tam přesunula řada uživatelů právě na protest proti tomu, co se stalo Donaldu Trumpovi.

„Když se řada konzervativců na protest proti jednostranné šikaně (například účty představitelů íránského režimu vyzývající ke zničení Izraele nebo čínské ambasády v USA oslavující genocidu Ujgurů fungují dál) přesunula na platformu Parler, technologické giganty se rozhodly ji zničit. Z té koordinace jde strach. Během 24 hodin síť, kterou používaly miliony Američanů a kam se přesunuli i známí představitelé americké konzervativní scény, zlikvidovala velká trojka Google, Apple, Amazon. Nad konkurenčním Gabem visí hrozba odstřihnutí od platebních systémů. Pokud by se stejný metr jako na Parler použily na Twitter, musely by ho zničit dávno, protože je plný výzev k násilí, oslav terorismu, levicových a nakonec i pravicových radikálů. Třeba tvít vůdce sekty Nation of Islam Louise Farrakhana, že Židé jsou termiti, visel bez povšimnutí skoro dva roky. Ještě včera na Twitteru trendoval hashtag „Oběste Penceho“, opět bez povšimnutí,“ napsal Vondra.

Volá proto po větší kontrole technologických gigantů. kteří dnes disponují větší mocí, než média v minulosti. Když ovládají 95 procent prostoru a rozhodnou se vás vymazat, máte problém. Vondra má proto za to, že každý nucený odchod ze sociální sítě musí být dobře odůvodněn.

„Pokud někdo varuje před státem, měl by si všimnout, že v Číně či Rusku velký byznys státu slouží. I tady bohužel existuje riziko, že ze strachu, aby je demokratická administrativa (která k tomu měla vždy blíže než republikáni) nerozporcovala, budou se ji snažit technologičtí giganti zavděčit potíráním neextremistických a nenásilných, nicméně konzervativních a pro-republikánských názorů. Z toho mám obavy,“ uvedl.

Alexandr Vondra varuje

Alexandr Vondra varuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…