Vraždění Ukrajinců? Jinak. Co USA nedovolí. Slavný profesor boří vše

12.04.2022 11:13 | Komentář

Profesor politologie John J. Mearsheimer opět promluvil ke scénářům možného vývoje na Ukrajině, tentokrát v rámci panelu Americké komise pro dohodu mezi USA a Ruskem. Nevidí brzký konec konfliktu, protože ho obě strany vykreslují jako otázku života a smrti a boje se zlem. A že by konflikt ukončil Zelenskyj dohodou s Ruskem? Podle něho se to nestane, protože si to USA nepřejí a kdyby se snad Zelenskyj k dohodě chystal, podpoří ukrajinské nacionalisty. Poznámku měl také k tvrzení, že Putin se na Ukrajině zaměřuje na civilisty.

Vraždění Ukrajinců? Jinak. Co USA nedovolí. Slavný profesor boří vše
Foto: Repro Youtube
Popisek: Profesor politologie John. J. Mearsheimer

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Mearsheimer ukrajinsko-ruský konflikt považuje za ještě nebezpečnější než kubánskou raketovou krizi z roku 1962 a podle něho mezi USA a Ruskem probíhá válka, u které nevidí způsob, jakým by mohla v dohledné době skončit, naopak může velmi nebezpečným způsobem eskalovat, a to až do jaderného konfliktu, i když to profesor nepovažuje za pravděpodobné.

Dle profesora se dále kupí důkazy, že hlavním důvodem pro ruskou invazi byla snaha zabránit vstupu Ukrajiny do NATO, což Putin považuje za existenční hrozbu pro Rusko, nikoliv nějaká snaha obnovovat ruskou říši. „Pokud se podíváte na rozložení sil na Ukrajině, je těžké tvrdit, že Rusové jsou odhodláni dobýt a okupovat Ukrajinu a integrovat ji do Velkého Ruska,“ pokračoval a dodal, že i Zelenskyj, když je tázán, na možná řešení, tak v prvé řadě mluví o neutrální Ukrajině, což také naznačuje, že jádrem sporu je vstup do NATO.

USA se pak dle profesora rozhodly, že Putina na Ukrajině drtivě porazí, sankcemi a podporou tamního režimu. Součástí tohoto plánu je i vyhrocená rétorika ze strany Joea Bidena, která Rusy ukazuje jako „zdroj všeho zla“ a USA jako ty hodné. A v této rétorice pak dle Mearsheimera není místo pro kompromis, protože s ďáblem se kompromisy nedělají. „Takže musíme vyhrát. A pro Joea Bidena by to byla drtivá prohra, pokud by Putin vyhrál,“ konstatoval a připomenul, že Rusové ve svém pohledu také nesmí prohrát, protože jde o kritickou hrozbu. Pokud tedy obě strany „musí vyhrát“, Mearsheimer nevidí možnost, jak vést vyjednávání, naopak předpokládá, že se válka potáhne roky, i když USA nejsou přímo vojensky zapojené, ale nemají do toho daleko.

Načrtl možnost, že dojde k „vojenskému incidentu“, který by USA do boje zatáhl. Pokud by tomu tak bylo, Mearsheimer má za to, že by USA zvítězily, pokud by se jednalo o konvenční válku ve vzduchu, ale i na zemi. „V takové situaci, nemyslíte si, že Rusko sáhne po jaderných zbraních? Já myslím, že to možné je,“ pravil.

Podotkl, že studoval rozhodování Egypta před útokem na Izrael, japonské před útokem na USA, německé před první světovou válkou. A došel k závěru, že ve všech těchto případech dotyční věděli, že výsledek je hod kostkou, že velice riskují, ale také měli za to, že nemají na výběr. To se dle Mearsheimera děje v Rusku. A v USA se mluví o ekonomickém zlomení Ruska. Profesor má za to, že to je jednak nebezpečné, ale hlavně je překvapený, jak nonšalantně se o tom hovoří. Má podezření, že důvodem je to, že většina těch, kdo chtějí Rusko zlomit, byla vzdělávána v době, kdy USA byly jedinou světovou velmocí, ne za studené války. Podotkl, že i když proti sobě USA a Rusko nebudou přímo bojovat, tak kdyby Ukrajinci začali vítězit, Rusové stále mohou sáhnout po jaderných zbraních, a i když to není pravděpodobné, je to hrozivé.

Komentoval také možnost, že by konflikt ukončili sami Ukrajinci. „Bohužel, nemyslím si, že to je náš případ. Ve skutečnosti Spojené státy nenechají Ukrajinu, aby s Ruskem uzavřela dohodu, kterou budou považovat za nepřijatelnou,“ řekl a dodal, že podle článků v novinách to vypadá, že se současná vláda USA a spojenci v NATO bojí toho, že Ukrajina se s Ruskem dohodne tak, že to Rusové budou moci prohlásit za vítězství. A pokud by k tomu došlo, dle Mearsheimera budou USA spolupracovat na Ukrajině s nacionalisty, aby podkopali Zelenského nebo jeho nástupce.

Zelenskyj dle Mearsheimera kandidoval s tím, že se s Rusy dohodne na řešení, které by ukrajinskou krizi ukončilo. Vyhrál a snažil se zavést druhou minskou dohodu. Což by znamenalo značnou míru autonomie pro Donbas a také znovuzavedení ruštiny jako oficiálního jazyka na Ukrajině. Ale kvůli ukrajinské pravici tento pokus selhal, míní Mearsheimer. Proto Zelenskyj říká, že jakákoliv mírová dohoda musí být schválena ukrajinskou veřejností, neboť si uvědomuje, že sám se s ukrajinskou pravicí nevypořádá.

A podotkl, že s tamní pravicí budou spolupracovat i USA, protože ani oni, ani USA nechtějí, aby se Zelenskyj s Rusy dohodl tak, aby to vypadalo jako ruské vítězství. Což Johna Mearsheimera vede k pesimismu, pokud jde o očekávání konce konfliktu ze strany Ukrajiny.

Mearsheimer se ještě dotkl tématu, tedy tvrzení, že Putin cílí na Ukrajině na civilisty. Konstatoval, že je velice těžké zjistit, co se na Ukrajině skutečně děje. Nicméně, Američané prý tlačí na to, aby byli civilisté na Ukrajině ozbrojováni a také instruováni, aby bojovali proti Rusům. „Dle definice tedy v přestřelkách budou Rusové bojovat proti civilistům, protože ti civilisté bojují proti nim,“ řekl.

Také vysvětlil, že není žádný způsob, jak se můžeme dozvědět, co si Putin ve skutečnosti myslí a s kým mluví. Což souvisí s tím, co se v Rusku říká, tedy jaké všechny narativy se o invazi na Ukrajinu šíří a které pak západní média přebírají jako důvody pro invazi. Profesor konstatoval, že na tom v podstatě nezáleží, záleží právě na tom, co si myslí Vladimir Putin a podle čeho se rozhoduje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…