Výbuch klimatického summitu v Egyptě? Timmermans hrozí odchodem EU

19.11.2022 18:58

Na ekologickém summitu COP27 v Egyptě došlo k roztržce. Místopředseda Evropské komise (EK) odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans oznámil, že než uzavírat na summitu nějakou špatnou dohodu, že bude lepší neuzavírat žádnou.

Výbuch klimatického summitu v Egyptě? Timmermans hrozí odchodem EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Na summitu v egyptském Šarm aš-Šajchu to v jednu chvíli začalo vřít. Zástupce Evropské unie, místopředseda Evropské komise (EK) odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans dal v jednu chvíli najevo, že než špatnou dohodu, že bude možná lepší neuzavírat dohodu žádnou.

Znepokojily nás některé věci, které jsme slyšeli a viděli za posledních 12 hodin,“ uvedl zástupce EU a dodal, že cílem unijního bloku je udržet „při životě“ cíl omezit oteplování planety pod 1,5 stupněm Celsia. Na Timmermansova slova upozornila ČTK.

Český zástupce toto stanovisko potvrdil. „Z COP27 potřebujeme dobré výsledky. Musíme stavět na výsledcích z Glasgow, ne je bourat. To, kam se vyvíjejí výstupy konference, nám de facto zabouchne dveře pro udržení cíle 1,5 stupně Celsia, který jsme společně přijali v Paříži a který tento týden znovu stvrdila G20,“ uvedl Jan Dusík, vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o klimatu a vedoucí české delegace.

Podle BBC Timmermans argumentoval i budoucností svého vnuka. S odkazem na svého ročního vnuka Frans Timmermans řekl, že pokud se konference nezabývá změnou klimatu nyní, „bude muset jeho vnuk bojovat s ostatními lidmi o vodu a jídlo“.

Egyptské předsednictví však zpracovalo a rozeslalo návrh, který prý některé delegáty ne tak úplně nadchl.

Podle agentury Reuters dominovala jednáním v Egyptě otázka, „zda by bohaté státy měly poskytnout finanční prostředky zranitelným státům postiženým katastrofami způsobenými klimatickými změnami“.

Klimatický summit OSN v Egyptě měl být největší akcí roku. Za Evropskou unii se jej účastnil český předseda vlády Petr Fiala, který v projevu zahájeném slovy „my světoví lídři“ podpořil všechny návrhy Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…