Vytočená Schillerová. ČSSD hlasovala o EET pro sociální služby s opozicí

05.06.2019 20:21

ČSSD dnes při hlasování Poslanecké sněmovny o návrhu rozšíření elektronické evidence tržeb překvapila. Podpořila totiž pozměňovací návrh ODS, aby byly z EET vyňaty sociální služby. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale sociální demokraté nikdy dříve takový požadavek neměli. Dnešní hlasování bylo kvůli tomu už počtvrté odloženo.

Vytočená Schillerová. ČSSD hlasovala o EET pro sociální služby s opozicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

„Já chci za sociální demokracii říci, že vnímám aktuální situaci ve financování sociálních služeb, proto sociální demokracie v těchto 12 hlasováních podpoří pozměňovací návrhy pana kolegy Stanjury (ODS),“ oznámil Hamáček, čímž všechny přítomné překvapil.

„Nás ten vývoj překvapil, řekli jsme si, že si to zanalyzujeme, hlavně názor sociální demokracie, protože rozšíření EET máme v koaliční smlouvě,“ prohlásila podle webu Novinky.cz ministryně financí Alena Schillerová po schůzi poslanců hnutí ANO s komunisty, kteří vládu tolerují.

„Je to v rozporu se vztahy v rámci koalice. Ze strany koaličního partnera nikdy nezaznělo, že by měli tento názor, přitom jsme pravidelně v kontaktu,“ neskrývala rozčarování Schillerová s tím, že se musí se zástupci ČSSD sejít a všechno si vyříkat.

Výjimka na sociální služby je podle ní zbytečná, protože se většinou jedná o neziskový sektor, který do EET nespadá. „Pak je tam státní sektor, ten také pod EET nespadá. Pak máme podnikatelský sektor, vykonávají třeba terénní práci. Ti můžou vybírat peníze v hotovosti. Ale drtivá většina z nich spadne pod limit 600 tisíc bezhotovostních plateb,“ vysvětlovala Schillerová.

Hlasování o EET zabralo před pauzou několik hodin. Musí se totiž jednotlivě prozkoumat na 800 pozměňovacích návrhů. Většinu z nich předložil šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, aby prý ukázal nesmyslnost rozšíření evidence, které se má nově týkat i velbloudů nebo kosmonautiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…