Vznikalo to za zavřenými dveřmi! Dlouhý rozcupoval nový protiepidemický systém

13.11.2020 15:58

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý pověděl novinářům, že nově představený protiepidemický systém povede k hlubokému propadu v mnoha sektorech ekonomiky. Za velkou chybu označil, že protiepidemický systém, který bude mít dopad na životy lidí v celé zemi na další měsíce, vznikal za zavřenými dveřmi bez řádné diskuse s těmi, kterých se týká.

Vznikalo to za zavřenými dveřmi! Dlouhý rozcupoval nový protiepidemický systém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Parametry protiepidemického systému znemožní základní ekonomické fungování celých sektorů ekonomiky v řádu mnoha dalších měsíců. Tento stav povede k hlubokému propadu ekonomické aktivity, k faktickému konci řady firem a živnostníků a k významnému propouštění zaměstnanců. Vládní opatření si vyžádají další náklady ze státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun, řekl dnes novinářům prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. O zprávě informovala ČTK.

Podnikatelé si podle něj nepřejí neřízené rozvolňování vládních opatření, kvůli kterému by pak za několik dní museli uzavírat své provozovny znovu. Zároveň pro ně ale musí mít ekonomický smysl některé provozovny vůbec znovu otevřít. Protiepidemický systém představený ministrem zdravotnictví ale tento fakt nezohledňuje, podotkl.

Celá zpráva ZDE

Pro podniky to podle něj znamená, že by musely další měsíce fungovat v režimu, jehož výsledkem bude buď závislost na státní podpoře, nebo propuštění zaměstnanců a uzavření provozoven nadobro.

Hospodářská komora od 125 oborových svazů, asociací, klastrů a řemeslných cechů, které zastřešuje, tento týden shromáždila a vládě předložila k návrhu resortu zdravotnictví na rozvolňování opatření ve všech uzavřených nebo vládou omezených provozovnách podněty k úpravě modelu z jednotlivých segmentů podnikání. Vláda ale do modelu promítla jen některé z nich; odtržení teoretického modelu od reality bude mít dalekosáhlé důsledky na fungování země, doplnil Dlouhý.

Za velkou chybu označil, že protiepidemický systém, který bude mít dopad na životy lidí v celé zemi na další měsíce, vznikal za zavřenými dveřmi bez řádné diskuse s těmi, kterých se týká.

Podle komory jsou navržená opatření v řadě případů nelogická, neprovázaná mezi sebou a nepodložená argumenty, proč byla zvolen jeden parametr, a ne jiný. Například v divadlech vláda prosazovala návštěvu až 500 osob, ale ve stejném stupni mají být jiné hromadné akce omezeny jen 100 osobami.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Také v maloobchodu nejsou parametry protiepidemických opatření nijak odborně podložené. V nákupních centrech a obchodech má být ve stupni 3 omezen počet osob na jednu osobu na 15 m2 provozní plochy. Hospodářská komora navrhovala 10 m2. Na dotaz, jaký je epidemický dopad mezi pěti metry a zda by jej ministerstvo mohlo doložit, se komoře dostalo odpovědi, že pro to data neexistují.

Šéf komory připomněl, že řada oblastí podnikání, především ze sektoru obchodu a služeb, je již měsíc zcela uzavřená, některé segmenty ekonomiky prakticky od jara. Podpora státu podnikatelům a jejich zaměstnancům je přitom v řadě případů nedostatečná, pomalá, administrativně náročná, má ale zásadní dopady na státní rozpočet a zvyšující se zadlužení ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…