Washington vypustil třaskavou zprávu. Čína zuří

03.09.2022 13:35

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že je připravena poslat Tchaj-wanu vojenské vybavení za více než miliardu dolarů. Čína zuří.

Washington vypustil třaskavou zprávu. Čína zuří
Foto: z internetu
Popisek: studená válka 2.0

Pentagon oznámil, že existuje prostor pro dodávku amerických zbraní Tchaj-wanu, včetně 60 protilodních raket a 100 raket vzduch-vzduch. Čína pohrozila, že přijme protiopatření. Pentagon oznámil tento balíček v pátek v reakci na vojenská cvičení Číny v okolí Tchaj-wanu, která přišla po návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové, nejvyšší americké představitelky, která za poslední roky na Tchaj-wan odcestovala.

Prodej prý zahrnuje střely Sidewinder, které lze použít pro mise vzduch-vzduch a pozemní útoky, za přibližně 85,6 milionu dolarů, protilodní střely Harpoon za odhadovanou cenu 355 milionů dolarů a podporu tchajwanského programu sledovacích radarů za odhadovanou cenu 665,4 milionu dolarů. Informovala o tom Agentura Pentagonu pro obrannou bezpečnostní spolupráci (DSCA).

Z administrativy Joea Bidena zaznívá, že o balíčku se v USA debatuje již delší dobu a byl připraven po konzultacích s taiwanskou stranou.

„Vzhledem k tomu, že ČLR nadále zvyšuje tlak na Tchaj-wan - mimo jiné prostřednictvím zvýšené vojenské letecké a námořní přítomnosti v okolí Tchaj-wanu - a zapojuje se do pokusů o změnu statu quo v Taiwanské úžině, poskytujeme Taiwanu to, co potřebuje k udržení svých schopností sebeobrany,“ uvedla v prohlášení Laura Rosenbergerová, vrchní ředitelka Bílého domu pro Čínu a Tchaj-wan.

Liu Pengyu, mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu, v prohlášení uvedl, že případný prodej zbraní „vážně ohrožuje čínsko-americké vztahy a mír a stabilitu v Taiwanské úžině“. „Čína s ohledem na vývoj situace rozhodně přijme legitimní a nezbytná protiopatření,“ uvedl.

Pentagon tvrdí, že chystaná dodávka zbraní nezmění rovnováhu sil v asijském regionu, jen přispěje k modernizaci tchajwanských ozbrojených sil.

Prodej musí posoudit Kongres, ale jak demokratičtí, tak republikánští asistenti v Kongresu uvedli, že neočekávají odpor. Od návštěvy Pelosiové se uskutečnily nejméně dvě další návštěvy členů Kongresu z obou stran na Tchaj-wanu, stejně jako návštěvy guvernérů amerických států, které Peking odsoudil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…