Za proticovidový odpor patnáct let natvrdo? Od Ištvana udeřilo

09.02.2022 20:02

Policie obvinila z výtržnictví dva muže a Patrika Tušla, kteří uráželi a dehonestovali prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, jednání si natáčeli a šířili na sociálních sítích. Kromě toho policie obvinila další dva lidi z podpory a propagace terorismu. Podle závěrů kriminalistů NCOZ měli podněcovat k násilným akcím směřovaným proti členům vlády a obou komor Parlamentu, informuje iDNES.cz.

Za proticovidový odpor patnáct let natvrdo? Od Ištvana udeřilo
Foto: Repro XTV
Popisek: Prezident ČLK, Milan Kubek

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v tomto týdnu zadrželi dvě osoby, které byly následně ve dvou samostatných řízeních obviněny ze zločinu „podpora a propagace terorismu“, uvedla policie v tiskové zprávě. 

Trestní stíhání je vedeno v souvislosti se zveřejňováním videí, a to živých vysílání na sociálních sítích, v nichž měli obvinění podněcovat ke spáchání teroristického trestného činu v podobě výzev k násilným akcím směřovaným proti členům vlády a obou komor Parlamentu.

Původní zdroj ZDE.

„Obviněné osoby se dlouhodobě veřejně prezentují jako odpůrci vládních opatření přijatých v souvislosti s pandemií covidu-19. Na základě právní kvalifikace obviněným hrozí tresty odnětí svobody od 5 do 15 let. Osoby jsou stíhány na svobodě,“ uvedla policie ve zprávě s tím, že v jedné věci vykonává dozor Vrchní státní zastupitelství v Praze a ve druhé věci vykonává dozor Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Policisté také ve středu oznámili, že stíhají další čtyři lidi. Tři muže a jednu ženu, kteří podle pražských kriminalistů „dezinformují společnost a pronásledují mediálně a odborně známého lékaře“, konkrétně předsedu České lékařské komory Milana Kubka, který má striktní názory ohledně covidových opatření.

Pro trestný čin výtržnictví kriminalisté stíhají kromě devětadvacetiletého Patrika Tušla ještě další dva muže. „Jednalo se o případ, kdy podezřelí ve spolupachatelství hrubě uráželi a dehonestovali dalšího poškozeného v místě jeho bydliště. Toto jednání si dokumentovali a následně šířili po sociální síti,“ uvedl v úterý policejní mluvčí Jan Daněk.

Policisté trestně stíhají Tušla již za přečin nebezpečného pronásledování Kubka, čímž ho měl podle policie mimo jiné omezovat v běžném způsobu života. V případě odsouzení za pronásledování Tušlovi hrozilo roční vězení, za trestný čin výtržnictví ho může soud poslat do vězení až na dva roky.

Tušl natáčí videa, ve kterých nadává zdravotníkům v očkovacích centrech nebo pronásleduje Kubka či imunologa Václava Hořejšího u jejich bytů. Videa pak zveřejňuje na internetu.

Stíhání Tušla jako první potvrdila aktivistka Jana Peterková, která rovněž potvrdila, že policisté trestně stíhají i ji. Kriminalisté viní pětačtyřicetiletou Peterkovou z šíření poplašné zprávy, za což jí hrozí v případě odsouzení až osmiletý pobyt za mřížemi, protože se činu dopustila v době nouzového stavu. Peterková v reakci pro iDNES.cz obvinila policii ze zastrašování aktivistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…