Zánět srdečního svalu. Vzácně! Připojené varování k vakcíně vyrobené v USA. Máme jasné slovo špičkového odborníka

24.06.2021 19:10

Indická mutace Delta děsí Evropu, v Moskvě napadá i naočkované a podle posledních výzkumů pronikla už do ČR. Odborníci se shodují, že se jí nelze vyhnout, už nyní byla u nás potvrzena stovka případů. V Evropě řádí Delta především ve Velké Británii. Přední slovenský virolog, působící momentálně rovněž na britských ostrovech, Martin Pavelka tuto mutaci rozhodně nepodceňuje, zdůrazňuje ale, že pro skutečnou ochranu je klíčová až druhá dávka vakcíny. Na podzim nás podle něj čeká třetí vlna onemocnění, i když patrně kratší, než ty předešlé.

Zánět srdečního svalu. Vzácně! Připojené varování k vakcíně vyrobené v USA. Máme jasné slovo špičkového odborníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifunkční hale O2 universum

Podle Martina Pavelky je důvod se mutace Delta obávat. „Bohužel, musíme to brát velmi vážně, je vysokoinfekční mutace, mnohem nakažlivější než ty předešlé, které jsme doposud zaznamenali. Také ta doba, kdy se příznaky projeví, je o polovinu kratší, takže je to velmi progresivní virus.

Pavelka naopak krotí vášně okolo situace ve Velké Británii, kde podle něj u lidí nad 60 let, kteří jsou už kompletně očkovaní, dochází dokonce k poklesu výskytu covidu.

„Největší problém představují lidé mladší 35 let, kteří zatím dostali často jen tu první dávku. Jsou regiony v Británii, kde se hlavně u této skupiny výskyt covidu zdvojnásobil. Protože – a to musím zdůraznit – ta efektivita vakcíny – a teď mám na mysli konkrétně tu od společnosti Pfizeru/BioNTechu, která je na ostrovech nejčastější – je po té první dávce jenom nějakých 30 procent ochrany – zatímco teprve při absolvování kompletní vakcinace, zhruba 2 týdny po té druhé dávce, se ta imunita proti covidu teprve skutečně nastartuje. Můžeme srovnávat i s Modernou, kde jsou to zhruba tři až čtyři týdny od aplikace té druhé dávky, u Sputniku je ta situace relativně nejméně příznivá, nicméně v Británii s touto vakcínou skutečně nemáme valné zkušenosti, takže to bych nechtěl konkretizovat a sdělovat vám nějaká nepřesná čísla,“ uvádí Pavelka.

Pokud jde právě o značky vakcín Pfizer a Moderna, tak se v minulých dnech objevila nová informace. A sice, že americký Úřad pro potraviny a léky doplnil k vakcínám od Pfizeru/BioNTechu a Moderny varování ohledně možnosti výskytu velmi vzácných případů zánětů srdce u adolescentů a mladých dospělých. Už dříve poradní skupiny amerických Středisek pro kontrolu a prevenci (CDC) dospěly k závěru, že tyto záněty jsou spojené s očkováním, ale že přínos vakcín převažuje nad tímto rizikem.

Anketa

Je dobře, aby byly děti pod 16 let očkovány proti covidu-19?

13%
82%
hlasovalo: 7337 lidí
Podle Martina Pavelky jde o zcela zbytečný poplach, který může nadělat víc škody, než užitku, protože ta pravděpodobnost, že se něco takového skutečně stane, je asi 4.4 milionu ku jedné, což přirovnává k možnosti, že ho zítra srazí třeba auto. Tak to je potřeba brát.

Velká otázka se vznáší nad rozvolňováním restriktivních opatření, které se děje všude na světě – a nás čeká už v příštích dnech, protože stále panuje obava, že by se mohl opakovat modelový příklad z minulého roku, kdy se prázdninoví výletníci vrátili domů, a za 2 týdny odstartovala s nemilosrdnou silou druhá vlna koronavirové epidemie.

Martin Pavelka je v tomto směru poměrně skeptický a přiklání se k tomu, že se nám – míněno patrně celé Evropě – další, v našem případě tedy už třetí vlna covidu, nevyhne ani letos - a dá se předpokládat, že na vině budou právě rozličné mutace viru.

V tuto chvíli se jako nejhorší jeví už zmiňovaná indická Delta, ale nebezpečná je rovněž brazilská variace covidu, která totálně rozvrátila zdravotnictví této jihoamerické země, odkud pochází. Za dva, za tři měsíce to ovšem může být všechno už zase jinak a vyvine se nějaká další mutace, o které v tuto chvíli nemáme ani tušení.

Přesto se Martin Pavelka domnívá, že ať už přijde ve třetí vlně jakákoliv modifikace covidu, nebude to přece jen zdaleka už tak dlouhé období restrikcí a opatření všeho druhu, jaké nás potkalo na podzim loňského roku. Další podobné vlny budou podle něj ještě posléze následovat, ale už budou snesitelnější v rámci celé společnosti, protože na ně budeme lépe připraveni.

Souhlasí s důsledným dodržováním hygienických předpisů, i když ani ty nejsou samospásné. Jedinou variantou je dokončené očkování, kdy se pravděpodobnost nakažení covidem výrazně snižuje.

Jak bude která vakcína na nové mutace reagovat, to je podle něj věcí dalšího testování a zkoumání.

Přestože v Moskvě hlásí aktuálně úřady, že indickou variantu Delta už dostávají i lidé naočkovaní, jedná se podle Martina Pavelky především o jedince, kteří absolvovali zatím pouze první dávku, takže imunita se u nich ještě nestačila vytvořit.


(Autor textu: Tomáš Procházka.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…