Zaorálek na Frekvenci 1 prozradil, co zachrání svět

20.05.2017 17:50

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 ministra zahraničí a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Bavili se spolu především o vládní krizi a o Andreji Babišovi (ANO). Došlo však i na Stanislava Grosse, OKD a záchranu světa.

Zaorálek na Frekvenci 1 prozradil, co zachrání svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Copak vám doma říkali blízcí, když to vypadalo, že budete premiérem?“ ptal se hned na úvod moderátor. „Já jsem to spíš chladil kolem sebe, ale oni když viděli, že jsme zdrženliví, tak byli také zdrženlivější. Možná i proto, že se jim ta politická situace teď zdá být divoká a nepřehledná,“ konstatoval hned na úvod host.

Daří se mu prý diskutovat s kolegy ve Sněmovně, prosadil např. zákon o zahraniční službě a tak si možná někteří lidé mysleli, že by mohl být premiérem, když se uvažovalo o možné demisi premiéra Sobotky. S hnutím ANO se mu ale nedaří tak dobře komunikovat. „Mezi námi teď probíhá politický zápas a docela ostrý. To nemá smysl zastírat,“ poznamenal otevřeně místopředseda ČSSD.

Jinak je ale člověkem, který se snaží hledat konsenzus, především na mezinárodní scéně. „Jediné, co zachrání svět, je ta politická kultura konsenzu a kompromisu. Já nejsem moc klidný člověk, ale učím se to a snažím se to prosazovat,“ prozradil Zaorálek.  

Pak se vrátil k domácí politice. Nikoli poprvé prohlásil, že existuje podezření na to, že Andrej Babiš krátil stát na daních. Je to sice jen podezření, ale podle Zaorálka by bylo pro společnost devastující, kdyby se zdálo, že někteří lidé jsou pohnáni k odpovědnosti v otázce placení daní a jiní ne. Totéž podle Zaorálka platí u kauzy OKD. Zaorálek se sice k této kauze nechtěl příliš vyjadřovat, ale zdůraznil, že tehdy nevedl spor s Bohuslavem Sobotkou jako ministrem financí, ale především se Stanislavem Grossem. „Já vím, jak to vzniklo a vím, že tehdy to byla záležitost premiéra,“ konstatoval Zaorálek. 

Když se vrátil ke kauze dluhopisů, prozradil posluchačům, že ještě v dubnu tvrdila finanční správa, že kauzu korunových dluhopisů prakticky není možné šetřit. „Během pár dnů došlo k pozoruhodné změně a najednou to půjde, tak nechť to příslušné orgány prošetří. Ale pak se tu objevila ještě jedna věc a to jsou ty odposlechy, ty nahrávky, kde se ukazuje, že Andrej Babiš mohl úkolovat redaktory MF Dnes, což jsou závažné věci, které je také třeba prošetřit,“ konstatoval Zaorálek.

Veselý dal okamžitě najevo, že zveřejňování odposlechů tvrdě odsuzuje a neposlouchal by je. Zaorálek názor moderátora respektoval, ale oponoval mu, že v zahraničí se na to dívají jinak, v zahraničí se dívají na to, jak je to se svobodou médií u nás. Řeší se to v Německu i v dalších zemích, takže Zaorálek to nemůže ignorovat.

Celý rozhovor naleznete zde

Došlo i na cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. „Já jsem byl jeden z prvních, abychom prosadili dialog z Čínou a to, že prezident Miloš Zeman dostal slovo jako čtvrtý nebo pátý na tom fóru, to ukazuje, že se nám podařilo dostat vztahy s Čínou na velmi slušnou úroveň,“ pochvaloval si Zaorálek.

Ani prezident Zeman však nedokázal svět ubezpečit v tom, že česká média mohou být v klidu, když prezident této země mluví o likvidaci novinářů a to ještě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, tedy s prezidentem země, kde jsou novináři vražděni. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…