Zaorálek v Londýně: Kyjev nemá nárok na „Marshallův plán“. Aspoň ne teď

29.05.2014 20:30

Evropa nesmí být závislá na jednom energetickém zdroji. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se na tom ve čtvrtek shodl s šéfem britské diplomacie Williamem Haguem. Hovořili i o výsledcích voleb do Evropského parlamentu, na nichž se podle českého ministra odrazilo to, že Evropská unie nebyla schopna účinně zareagovat na ekonomickou krizi minulých let.

Zaorálek v Londýně: Kyjev nemá nárok na „Marshallův plán“. Aspoň ne teď
Foto: hns
Popisek: Lubomír Zaorálek v půlnočním rozhovoru

Zaorálek ve čtvrtek zahájil dvoudenní pracovní návštěvu Velké Británie jednáním s Haguem a následně pak i se stínovým ministrem pro Evropu Garethem Thomasem. „S Velkou Británií sdílíme řadu podobných pozic a názorů například v potřebě budovat rozmanité energetické zdroje, v nutnosti budování jednotného trhu či potřeby zvýšit konkurenceschopnost Evropy, abychom obstáli v budoucím světě," řekl ministr Zaorálek.

Velice složitý problém

Značná část jednání se týkala krize na Ukrajině a jejích dopadů na evropskou bezpečnost. „Řešili jsme nejaktuálnější témata v čele s evropskou politikou vůči Ukrajině. Volba ukrajinského prezidenta je jen první krok, do budoucna jde o velice složitý problém a je zřejmé, že musíme vytvořit promyšlenější strategii, jak pomoci Ukrajině postavit se na nohy," řekl ministr Zaorálek.

Český ministr vyslovil před novináři pochyby ohledně možnosti masivní finanční pomoci ekonomicky strádající Ukrajině. Situace podle něj není stejná jako po druhé světové válce, aby se Kyjevu dostalo obdoby Marshallova plánu, který ekonomicky pomohl rozvrácené Evropě. Důvodem je špatná zkušenost s elitami na Ukrajině, kvůli nimž se dosavadní finanční injekce rozplývaly. Ukrajina musí nejprve prokázat účinný boj s korupcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…