Zelenskyj: Ano, nemáme elektřinu. Ale dorazila další pomoc

12.12.2022 7:41 | Ze sítí

V projevu k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj otevřeně přiznal, že jeho země má po ruských raketových a dronových útocích akutní nedostatek elektrické energie. Popsal, co Rusové napáchali v Oděse. Byl ale i poslem dobrých zpráv. Prozradil např., že Norové poslali na pomoc Ukrajině dalších 100 milionů dolarů. Zelenskyj za poskytnutou pomoc poděkoval. Poděkoval též všem obráncům lidských práv na Ukrajině.

Zelenskyj: Ano, nemáme elektřinu. Ale dorazila další pomoc
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, opět promluvil k národu. Přiznal, že v Oděse je situace velmi složitá.

„Situace v Oděské oblasti je velmi složitá. Po nočním útoku íránských bezpilotních letounů je Oděsa a další města a vesnice regionu ve tmě. Zatím je v Oděse bez elektřiny více než 1,5 milionu lidí. Připojena je pouze kritická infrastruktura, a to v rozsahu, ve kterém je možné elektřinu dodávat. Celkem ruští teroristé použili proti Oděse 15 bezpilotních letounů Šahíd. Během jedné noci na sobotu. To je skutečný postoj Ruska k Oděse, k obyvatelům Oděsy - záměrná šikana, záměrná snaha přivodit městu katastrofu. Našim obráncům nebe se podařilo sestřelit 10 z 15 dronů. Výborně!“ složil Zelenskyj poklonu obráncům.

Jako již mnohokrát před tím, Zelenskyj i tentokrát uvedl, že energetici pracují ze všech sil na tom, aby dodávky elektřiny v maximální možné míře obnovili. Ale ruské zásahy se tentokrát projevily jako kritické a obnova dodávek teď podle Zelenského potrvá několik dní. Přislíbil však, že energetici udělají vše pro to, aby obnovení dodávek nastalo co nejrychleji.

„Prosíme vás, abyste v době, kdy budou probíhat opravy, pomohli svým přátelům, sousedům a starším lidem v Oděse najít a používat body neporazitelnosti. Body neporazitelnosti jsou pro vás připraveny. Tam se můžete zahřát, nabít své vybavení, získat přístup k mobilní komunikaci, získat potřebnou, důležitou podporu,“ připomněl všem, že ve městě jsou vybudovaná místa, kde se lidé dostanou k elektrické energii.

Přiznal, že v různých regionech Ukrajiny dochází jak k řízeným, tak k nenadálým výpadkům proudu.

„Energetická soustava má nyní, mírně řečeno, velmi daleko k normálnímu stavu - systém trpí akutními nedostatky. Proto existují harmonogramy výpadků. Nejvíce jich je ve Lvovské, Vinnické, Kyjevské, Ternopilské, Sumské, Zakarpatské, Žytomyrské, Chmelnické oblasti a ve městě Kyjev,“ prozradil prezident.

„Je třeba si uvědomit: i když nedochází k těžkým raketovým úderům, neznamená to, že neexistují žádné problémy. Téměř každý den dochází v různých regionech k ostřelování, jsou zde raketové útoky, útoky dronů. Energetická zařízení jsou zasahována téměř každý den. Kvůli ztrátám v systému musí všichni v systému snižovat limity. Obnova je také velmi obtížná. Přesto však naše energetické a komunální posádky dělají opravdu hrdinské věci a během několika týdnů obnovují to, co by si vyžádalo měsíce práce. A já děkuji každému, kdo pracuje na obnově napájení a záchraně energetické soustavy,“ pokračoval Zelenskyj.

Svým, spoluobčanům předal však i dobré zprávy. Jednu z Norska. Norové prý poslali na pomoc Ukrajině 100 milionů dolarů. Právě na obnovu ukrajinské energetické sítě. Zelenskyj za to poděkoval vládě v Oslu i všem Norům a zdůraznil, že si je dobře vědom toho, že Norové poskytují Ukrajině finanční, politickou i další potřebnou pomoc. Včetně norského plynu.

V souvislosti s Norskem zmínil také udělování Nobelových cen. Laureátkou Nobelovy ceny míru se stala také šéfka ukrajinského Centra pro občanské svobody Oleksandra Matvijčuková a Zelenskyj poděkoval i jejím kolegům za to, co dělají. Poděkoval také všem obráncům lidských práv na Ukrajině.

O situaci na Ukrajině prý hovořil také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

 

 

„Byl to poměrně dlouhý - více než hodinový - a velmi smysluplný rozhovor. Obrana, energetika, ekonomika, diplomacie... Koordinujeme kroky, připravujeme se na realizaci naší mírové formule - pan prezident Macron ji podporuje, a to je pro nás velmi důležité,“ pravil Zelenskyj.

Vedle toho prý hovořil i s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

„Jako vždy šlo o velmi konkrétní rozhovor. O něčem, co je důležité nejen pro Ukrajinu a Turecko, ale co má skutečně globální význam. Hovořili jsme o možnostech rozšíření našeho černomořského exportního koridoru. Poděkoval jsem za podporu naší humanitární iniciativy ‚Obilí z Ukrajiny‘. Dohodli jsme se na některých důležitých společných krocích pro blízkou budoucnost,“ uvedl Zelenskyj.

Se svými dvěma projevy se pomalu blížil ke konci, ale zmínil ještě jednu věc.

„A ještě jedna věc. Rozhodnutím Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny byly uplatněny sankce vůči sedmi osobám. Děláme vše pro to, aby agresorský stát neměl jedinou nitku ukrajinské společnosti, za kterou by mohl tahat,“ ujistil všechny své spoluobčany.

Nakonec poděkoval celému národu.

„Děkuji všem, kteří pracují pro naši zemi! Sláva všem, kteří bojují za Ukrajinu a díky kterým můžeme žít a pracovat! Věčná památka všem, kteří padli za naši svobodu! Sláva Ukrajině!“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…