Změna: Zelenskyj prosil Boha

25.04.2022 7:07 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tentokrát promluvil nejen k Ukrajincům a ke světu, ale také přímo k Bohu. A požádal ho, aby chránil vojáky světla – ukrajinské vojáky. A aby dal sílu těm, kteří v boji proti ruským agresorům ztratili své blízké. Požádal Boha, aby daroval dlouhý život těm ukrajinským dětem, které si nemohou volně hrát, protože na ně dopadají ruské bomby.

Změna: Zelenskyj prosil Boha
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

U příležitosti pravoslavných Velikonoc prezident Zelenskyj promluvil k Ukrajincům i ke světu z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě. Z katedrály, která přežila řádění mnoha agresorů včetně hord nacistických. A dnes je němým svědkem toho, jak Ukrajinci čelí ruské agresi. A Zelenskyj věří, že Ukrajinci znovu zvítězí a uhájí svou svobodu. „Pravda, lidé, Pán a svaté nebeské světlo jsou na naší straně,“ zdůraznil Zelenskyj.

Prosil Boha, aby držel ochrannou ruku nade všemi, kteří brání Ukrajinu. Armáda, pohraniční stráž, domobrana. To jsou podle Zelenského vojáci světla čelící ruské temnotě. „Ať každý, kdo hledá, vždy najde. Ať překoná překážky každý, kdo kráčí na cestě. A kéž každý, kdo dělá vše pro záchranu Ukrajiny, nikdy neztratí víru, že všechno je možné,“ žádal ukrajinský prezident Boha.

Požádal ho také, aby chránil ukrajinské zdravotníky, hasiče i ukrajinské policisty. A nejen je.

„Postarej se o naše matky. Daruj výdrž těm, kteří čekají na návrat  syna nebo dcery z války. Dej odvahu těm, kteří bohužel ztratili své děti v první linii. Pomoz těm, kteří ztratili své děti v poklidných městech a vesnicích, kam Rusko přineslo smrt, překonat nesnesitelnou bolest,“ žádal ukrajinský prezident v chrámu.

Žádal Boha, aby maminkám, babičkám, ale také otcům a těm, kteří vybudovali Ukrajinu, dopřál vidět, jak se Ukrajina znovu zvedá. Jak je znovu budována.

„Postarej se o všechny naše děti. Dopřej každému chlapci a každé dívce šťastné mládí, dospělost a stáří, které umožní alespoň trochu se zbavit vzpomínek na jejich hrozné dětství za války,“ obrátil se Zelenskyj na Boha.

Prosil také o to, aby dal sílu lidem z měst Buča, Irpin, Volnovacha i Mariupol. „Ať oni i my všichni slyšíme ohňostroj vítězství,“ prosil.

Zdůraznil, že Ukrajinci na hrůzy spáchané Ruskem nikdy nezapomenou. „Naše srdce jsou plná divoké zuřivosti. Naše duše jsou plné divoké nenávisti k útočníkům a všemu, co napáchali,“ konstatoval Zelenskyj. „Nedovol, aby nás zuřivost zničila zevnitř. Proměň to v naše úspěchy. Proměň ji v sílu dobra, abychom porazili síly zla,“ doplnil Zelenskyj.

Požádal Boha také o to, aby dovolil Ukrajincům uchovat si svou jednotu.

Ukrajincům sdělil, že tak jako jejich zemi neporazil v loňském roce covid, tak ji dnes neporazí ani Rusové. A na Ukrajinu se znovu vrátí mír.

Nakonec se ještě rozloučil. Ale tentokrát trochu jinak. Zcela výjimečně nekončil zvoláním „Sláva Ukrajině“.

„Dávejte na sebe pozor. Postarejte se o své blízké. Postarejte se o Ukrajinu! Kristus vstal z mrtvých! On je skutečně vzkříšený,“ rozloučil se ukrajinský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…