Zoufalý moderátor ČT se kroutil a chytal stébla. ČT uspořádala oslavný pořad k Havlovu výročí, ale trochu se vymkl...

26.12.2015 16:49 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Slova z Vánočního poselství, adresovaná většině migrantů, těm mladým energickým uprchlíkům se značkovými iPhony, že svým odchodem nechávají na pospas zkáze starce, ženy a děti, přivolá podle mediálního analytika Petra Žantovského prezidentu Miloši Zemanovi u našich mainstreamových médiusů nejvíce kritiky a odsudku. Kromě prezidentova projevu se ve svém pravidelném hodnocení věnuje i nepovedeným výkonům moderátora České televize.

Zoufalý moderátor ČT se kroutil a chytal stébla. ČT uspořádala oslavný pořad k Havlovu výročí, ale trochu se vymkl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Aktuálně vánočním projevem prezidenta Miloše Zemana začíná Petr Žantovský své pravidelné ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co v posledních dnech v médiích objevil. „Ve svém Vánočním poselství se Miloš Zeman podržel svých tradičních témat – ekonomiky, ekonomické diplomacie – a ochrany národních zájmů. Dobře ví, proč. Protože přesně to jsou témata, která s ním sdílejí jeho sympatizanti a voliči. V narážce na slavnou větu Václava Havla o ‚blbé náladě‘ si Zeman vymezil půdorys svých úvah. On chce být prezidentem dobrých zpráv, ne prorokem katastrof. Proto tak okatě a opakovaně chválil ekonomické výsledky naší vlády – mimo jiné možná i ve snaze zakopat aspoň na chvíli válečnou sekeru se Strakovou akademií,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Nepřekvapilo ho, že pochvalná vyjádření na ekonomické výsledky, jimiž Česká republika v posledním období zejména v evropském srovnání vcelku obstála, se neobešla bez kopanců na adresu bývalých „pravicových vlád“. „Tedy upřímně, nevím, co bylo pravicového na vládách, kde ministr financí Kalousek, údajný stoupenec pravice a dnes velký kritik současné vlády, tvrdošíjně odmítal platnost Lafferovy křivky, na níž si mimochodem poměrně slušnou a dlouhodobou stabilitu vybudovalo Slovensko. Někdejší pravicový ministr financí Ivan Mikloš zavedl rovnou daň v důvěře právě v Lafferovu křivku, která praví, že čím nižší jsou nominální daně, tím vyšší je reálný daňový výběr, a tedy příjem státního rozpočtu. A světe div se, toto pravicové opatření nechal v účinnosti i levicový premiér Fico. Asi dobře věděl, proč,“ poznamenává mediální odborník.

Prezident využil jednu ze svých proslulých intelektuálních zkratek

„Co se Kalouska týče, to není žádný pravicový ekonom. To je politik přizpůsobující se s nevídanou pružností situaci. Když má proti sobě levici, vymezuje se pravicově, a naopak. Jeho boj s ‚Lafferem‘ byl ve skutečnosti konkurenčním kariérním bojem s reálným protivníkem v dávné koalici TOP 09 a ODS, totiž s Vlastimilem Tlustým, velkým příznivcem rovné daně. Je třeba si to všechno pamatovat, než začneme vyslovovat hodnotící soudy,“ doporučuje Petr Žantovský a vrací se ke slovům prezidenta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…